Már a kolera is felütötte fejét az áradástól szenvedő Mozambikban

Mozambikot már nem csak esőzések sújtják, az utóbbi napokban ugyanis az árvíz nyomán kolerás megbetegedéseket észleltek az afrikai országban. Valószínű, hogy maláriás és tífuszos esetekkel is számolni kell. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is kézzelfogható segítséget küld a természeti katasztrófa következményeinek enyhítésére.

A Mozambikban már jelenleg is rendelkezésre álló helikopterek állandó használata ellenére is még mindig ezrek küzdenek kétségbeesetten az életükért. Afrikai segélyszervezetek azt vetették a nyugati országok szemére, hogy nem tesznek eleget Mozambikért.

Hét dél-afrikai helikopter vasárnap óta több mint nyolcezer embert szállított el az árvíz sújtotta vidékekről. A kétségbeesett emberek a fákon és a házak tetején keresnek menedéket a pusztító víz elől. A helikopterekről élelmiszereket és ivóvíz tartályokat dobtak le azoknak, akiket nem tudtak azonnal kimenekíteni az árból. A szinte 24 órás szolgálatot teljesítő mentőalakulatok azonban erejük végéhez közelednek.

A Maputótól északkeletre fekvő Inhambane körzetében azonban még mindig 15 ezren várnak a légi mentőkre. A mozambiki hatóságok jelentése szerint Gaza körzetben becslések szerint 30 ezer hektár területet borított el a víz.

A katasztrófa sújtotta területeken felütötte a fejét a kolera. Megfigyelők attól tartanak, hogy az első kolerás megbetegedések mellett számolni kell maláriás és tífuszos megbetegedésekkel is. Maputóban két központot állítottak fel, hogy megfékezzék a kitörni készülő kolerajárványt.

A három hete tartó esőzés miatt kialakult árvíz következtében egymillió ember vált hajléktalanná, illetve menekül a fenyegető ár elől. Attól tartanak, hogy a természeti katasztrófa máris több ezer ember halálát okozta.

A Limpopo folyó torkolatánál lévő vidékeken az emberek további árhullámmal számolnak. Xai-Xai városának egy részét már teljesen elzárta az ár a külvilágtól, sem elektromos áram, sem pedig ivóvíz nincs már a városban.

Az Európai Unió hárommillió euró összegű segélyt szavazott meg Mozambiknak. Poul Nielson az Európai Bizottság fejlődő országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős tagja csütörtökön Maputóba repült, hogy személyesen győződjön meg a természeti katasztrófáról.

Az Egyesült Államok 550 katonát és 13 helikoptert küld a katasztrófa sújtotta vidékekre. Az amerikai csapatokat németországi támaszpontokról küldik Mozambikba. Anglia négy Puma típusú helikopter küldéséről határozott szerdán este. Geoff Hoon védelmi miniszter bejelentette: a helikopterek már csütörtökön Mozambikba repülnek és legkésőbb a hétvégén már részt vesznek bevetéseken.

(MTI)

Ajánló:

Tovább tart az esőzés. (angolul)

Korábban:

(2000.02.23.)