Véget ért a huzavona az Egyesült Államokból kiutasított kubai diplomata körül

Csütörtökön végül hazarepült Ottawából José Imperatori kubai diplomata, akit kémkedés miatt a hét végén toloncoltak ki az Egyesült Államokból Kanadába.

Az amerikai kormány csaknem két héttel ezelőtt nem kívánatos személynek minősítette a washingtoni kubai érdekképviselet alkonzulját. Havanna azonban nem az ilyenkor szokásos lépést tette, nem hívta haza csendben a kémkedéssel vádolt diplomatáját, hanem tagadta a vádat.

A José Imperatori távozására amerikai részről megszabott egy hét eredménytelenül telt el. Miután a határidő lejárta után már nem védte a diplomáciai mentesség, a kubai férfit az FBI erővel feltette egy Kanadába induló gépre. Az ottawai kormány beleegyezett abba, hogy Imperatori Kanadán keresztül térjen haza, de azzal nem számolt, hogy a férfi önként nem akarja majd elhagyni az országot.

Imperatori csak 48 órás tartózkodási vízumot kapott, és amikor az lejárt, a kanadaiak követelték távozását. Ő azonban nem akart kimozdulni a kubai nagykövetségről, hanem állítólag éhségsztrájkot kezdett, és követelte, térhessen vissza az Egyesült Államokba, hogy ott tisztázhassa magát.

Végül csütörtökön, miután a kanadaiak már azzal fenyegetőztek, hogy amint kilép a kubai nagykövetségről, azonnal letartóztatják a beutazási és tartózkodási jogszabályok megsértése miatt, Imperatori a kubai nagykövetség egyik autóján az ottawai repülőtérre távozott, és ott felszállt a kubai légitársaság Havannába induló gépére.

(MTI)

Ajánló:

(Angol nyelven.)