A hágai Nemzetközi Törvényszék a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökért 45 év börtönre ítélte Tihomir Blaskic tábornokot.

A 39 éves horvát tábornokot emberiség elleni és háborús bűnök elkövetésében találta bűnösnek a nemzetközi szervezet. A 45 év börtönre ítélt katonai vezető az ítélet szerint a boszniai háborúban módszeresen bántalmazta a muzulmánokat, akiket el akart űzni a területről. 1992-94 között Blaskic vezette a horvát csapatokat, melyek harcban álltak a boszniai hadsereggel. Az ítélet a polgári lakosság elleni támadások védelméül szolgáló 1949-es Genfi Konvenció alapján született.

A harcok alatt a horvátok számos alkalommal kegyetlenkedtek, aljas támadásokat intéztek a helyi muzulmánok ellen. Ahimi faluban például 100 gyermeket és asszonyt mészároltak le.

Blaskic pere több mint 2 évig tartott, ezalatt a tábornok nem tagadta a gyilkosságok megtörténtét, azonban kitartott amellett, hogy nem ő rendelte el a kegyetlenkedéseket, és nem rendelkezett hatalommal ahhoz, hogy megállítsa azokat.

Ugyancsak pénteken kezdődött Radiszlav Krsztics szerb tábornok pere, aki a vád szerint a srebrenicai muzulmánok 1995-ös lemészárlásáért felelős.

Ajánló:

A volt Jugoszlávia területén elkövetett kegyetlenkedéseket itt vizsgálják. (angolul)