Augusto Pinochet volt diktátor csütörtökön végül is hazautazott Angliából, miközben ellenségei az igazságszolgáltatás paródiájának bélyegezték a szabadon engedését, hívei pedig hősnek kijáró fogadásra készültek Santiagóban.

Jack Straw brit belügyminiszter döntését belenyugvással fogadta az a négy európai állam, amelyek felelősségre akarták vonni a 84 éves tábornokot a hosszú diktatúrájának alkonya alatti kínzások vádjával.

Röviddel Straw bejelentése után Pinochet gépkocsikonvoja elhagyta a London környéki luxusrezidenciát, ahol házi őrizet alatt állt, és egy kelet-angliai légitámaszpontra szállította az agg generálist a zuhogó esőben. Innen aztán Pinochet, aki "Anglia egyetlen politikai foglyának" nevezte önmagát, a chilei légierő gépén hazaindult.

Straw a parlamentben hangsúlyozta: "az ügy maradandó tanulsága" így is az, hogy "akik az egyik országban megsértik az emberi jogokat, azok nem vehetik biztosra, hogy másutt biztonságban lesznek".

A Nagy-Britanniában élő chilei száműzöttek egyik szervezete szerint azonban Straw "rossz szolgálatot tett az emberi jogok ügyének". A Chile Democrático cinkossággal vádolta meg a brit, a spanyol és a chilei kormányt. "

Az érintett kormányok túlságosan is érdekeltek voltak abban, hogy Pinochetet, aki alig néhány hónapja még hosszú és teljes szellemi épségről tanúskodó interjúkat adott, hirtelen képtelennek találják az ellene felhozott vádak megértésére" - állapította meg az emigránscsoport.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. március 2.)