Az orosz pénzügyminisztérium 1995-ben három tételben összesen 69 millió dollárt utalt át a Borisz Jelcin elnök hivatala által kezelt számlákra. A francia Le Figaro három, az orosz minisztérium fejléces papírján készült átutalási rendelvény fotójának birtokában tette közzé a hírt.

"Négy hónapon belül közel 69 millió dollár került a pénzügyi tárcától az elnök hivatalához" - írja a Le Figaro. Az újság szerint ezek azok a Kreml felújításával összefüggő dokumentumok, amelyek alapján a svájci igazságszolgáltatás február elején nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki Pavel Borogyin, a Kreml gazdasági hivatalának volt vezetője ellen.

Az újság birtokában van három átutalási számla. Az első, 1995. augusztus 2-án kelt dokumentum közel 24 millió dollár átutalásáról rendelkezik egy, az orosz külkereskedelmi banknál, a Vnyestorgbanknál nyitott számlára, a Kremlnek a Mabetex vállalat által végzett felújítása kapcsán. A második, 1995. szeptember 12-én kelt dokumentum 20 millió dollár átutalásáról rendelkezik, szövetségi javak rekonstrukciója kapcsán. A harmadik, 1995. december 1-jei dokumentum 25 millió dollár átutalásáról szól.

Borogyint - aki Jelcin elnök bizalmasa volt - annak a luganói bejegyzésű Mabetex cégnek az ügyében kívánják felelősségre vonni, amely csúszópénzeket utalt át több, Jelcinhez közel álló személynek, hogy megszerezhesse a Kreml felújítási munkáit.

Vlagyimir Putyin megbízott orosz államfő idén január 10-én váltotta le Borogyint a Kreml gazdasági vezetőjének posztjáról, majd kinevezte őt az orosz-fehérorosz unió államtitkárává.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.18.)