A cseh katonai rendőrség konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra, de annyi kiderült: a legsúlyosabb helyzet a szárazföldi erőknél mutatkozik, ahol a sorkatonák többsége szolgál.

Frantisek Hrabal tábornok, a szárazföldi erők főparancsnoka elmondta: míg 1998-ban 22 alkalommal talált a katonai rendőrség kemény drogokat a katonáinál, 1999-ben már több mint 50 ilyen esetről van tudomása.

Hrabal szerint a hadsereg egységeinek parancsnokai az utóbbi időben rendszeresen ellenőrzik a laktanyákat, és a katonai rendőrség speciálisan kiképzett kutyákat is kapott, amelyek a legeldugottabb helyeken is megtalálják a kábítószert. A hadseregben a leggyakrabban használt drog a marihuana.

A hadsereg vezetése szerint a kábítószer-fogyasztás általános társadalmi probléma ma Csehországban, és ezért a katonák között kialakult helyzetet nem szabad a társadalométól elkülönítve kezelni.

Ami a bűnözést illeti, a hadseregben az utóbbi időben megnőtt a lopások és a csalások száma, míg lényegesen csökkent a kiskatonák durva zaklatása és oktalan piszkálása az idősebbek által. Korábban ez a legnagyobb problémának számított a cseh hadseregen belül.

Csehországban jelenleg egy évig tart a sorkatonai szolgálat.

(MTI)