Egy csehországi kórházban az intézmény vezetői megtiltották a terhességmegszakítást az orvosoknak. Az intézkedés március elsején lépett életbe, rögtön azután, hogy a katolikus egyház irányítása alá került a korábban állami tulajdonban lévő kórház.

Csehországban ez az első eset, hogy egy egészségügyi intézet működését vallási meggyőződések befolyásolják. Az ostravai Vítkovicei kórház március elsejével került magánkézbe és azonnal fel is vette Mária Antonína katolikus szent nevét.

Az igazgatótanácsban ugyanis több mélyen vallásos személyiség foglal helyet, köztük Frantisek Lobkowicz katolikus püspök is. "Tekintettel arra, hogy a katolikus egyház ellenzi a terhességmegszakítást, a kórház vezetésének döntését jónak tartom" - mondta a püspök.

A cseh közszolgálati televízióban viszont több olyan nő is bírálta a döntést, akiknek a tilalom miatt más kórházat kellett keresniük, mert a körzetükben lévő Mária Antonína kórház elutasította terhességmegszakítási kérelmület.

Csehországban a terhességmegszakítás államilag engedélyezett. Az abortuszért 15 000 forintnak megfelelő illetéket kell fizetni, ha a terhesség nem erőszak következménye, akkor ugyanis ingyenes az orvosi beavatkozás.

(MTI)

Ajánló:

angolul