Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) leköszönt elnöke szerint Ausztriának bocsánatot kellene kérnie a holokausztért. Az osztrák politikus ugyanakkor úgy véli: az Európai Unió rosszul tenné, ha tagállamaiban törvényen kívül helyezné a szélsőséges pártokat.

A Londonban megjelenő Asark al-Avszat című szaúd-arábiai lapnak adott nyilatkozatában Haider kifejtette, hogy ennek a bocsánatkérésnek azért kellene elhangzania, mert Ausztria ''részben felelős" a zsidóság ellen elkövetett népirtásért, de a gesztus főként a jövő nemzedékek szempontjából lenne fontos.

Haider kitért arra is, hogy Izraelnek vissza kellene küldenie nagykövetét Bécsbe, mivel Ausztria és Izrael között jók a kapcsolatok. Ehhez hozzátette, hogy bár jó szándéktól vezettetve kapcsolatba próbált lépni az izraeli vezetőkkel, e kísérlete nem járt sikerrel.

- Az izraeli nagykövet hazahívása volt az egyik következménye annak a rágalomhadjáratnak, amelyet a harminc éven át hatalmon lévő osztrák baloldal folytatott a Szabadságpárt ellen. A baloldal elvesztette hatalmát, amiért engem tesznek felelőssé. Az egész világon azért mozgósították barátaikat, hogy ördögi veszélyként tüntessenek fel engem és pártomat - fogalmazott Haider.

Az FPÖ volt elnöke nagyon veszélyes kezdeményezésnek nevezte, hogy az Európai Unió egyes tagjai fontolóra vették: helyezzék törvényen kívül a tagállamokban a jobboldali vagy a fundamentalista pártokat. Szerinte ez arra emlékeztetne, mint amikor Algériában törvényen kívül helyezték az Iszlám Üdvfrontot, ami csak az algériai konfliktus elhúzódásához vezetett.

(MTI)

Korábban:

Minden, amit az osztrák kormányalakításról és visszhangjáról tudni érdemes.