Augusto Pinochet volt chilei diktátor pénteken, 17 hónapi nagy-britanniai kényszertartózkodás után hazaérkezett Chilébe. A hadsereg a kormány akarata ellenére ünnepélyes fogadtatásban részesítette a santiagói nemzetközi repülőtér katonai részén Pinochetet.

Pinochet a légierő gépéből mosolyogva lépett ki, majd botjára támaszkodva legyalogolt a lépcsőn, megölelte családtagjait, üdvözölte a vezérkar tábornokait.

A chilei hadsereg pénteken először megtiltotta, hogy a világsajtó szemtanúja legyen Pinochet tábornok hazaérkezésének, majd a közép-európai idő szerint 14 órára várt gép leszállása előtt visszavonták a tilalmat.

A tilalom visszavonását Ricardo Gutierrez ezredes, a hadsereg szóvivője jelentette be. A hadsereg sem annak bejelentésekor, sem visszavonásakor nem adott magyarázatot a tiltásra. A nemzetközi és a hazai sajtó egész éjszaka várta a repülőtéren a diktátor érkezését.

A Reuters szerint félreértésről volt szó. A chilei kormányt ugyanis felháborította, hogy a hadsereg díszes fogadást rendez a több ezer ember megöletésével vádolt volt diktátor tiszteletére.

Ezt közölték a vezérkarral, amely a tiltakozást úgy értelmezte, hogy a sajtót ki kell tiltani az ünnepségről. A kormány a tiltás bejelentése után közölte, hogy a hazaérkezési ünnepségett teljes egészében a hadsereg szervezi, és a tilalom a szervezőktől származik.

A félreértés is egyértelművé tette, hogy a hadsereg még mindig nagy hatalommal rendelkezik az országban és hogy Pinochet még mindig hatalmas tiszteletnek örvend.

Pinochet Nagy-Britanniából induló gépének útvonalát titokban tartották. A gépen a tábornok rossz egészségi állapota miatt minikórházat rendeztek be. Pinochet a santiagói repülőtérről azonnal egy katonai kórházba szállították.

A chilei tábornok 17 hónapot töltött háziőrizetben Angliában. Több emberjogi szervezet és néhány európai ország, köztük Belgium, Svájc, Franciaország is bíróság elé akarta állítani a volt diktátort. Több ezer embert gyilkoltak meg ugyanis bizonyíthatóan Pinochet parancsára Chilében.

Jack Straw brit belügyminiszter végül hazaengedte a volt diktátort, mert az orovosok sem szellemileg, sem fizikailag nem találták alkalmasnak arra, hogy részt vegyen egy bírósági tárgyaláson.

(MTI)

Ajánló:

angolul