Bécsben több mint 15000 fős tömeg tüntetett az Operabál, pontosabban az új osztrák kormány ellen.

A tüntetők messze hallatszóan hangot adta a kormány miatti elégedetlenségüknek, az "Ellenállás" jelszót skandálták és különféle zajkeltő eszközökkel fülsiketítő lármát csaptak.

Hercegnők, szörnyetegek, bohócok, ördögök és búvárok mellett a politikai lényegre utaló maskarák is akadtak. Így a korlátoltságot jelentő német szólás alapján - amely szerint valakinek deszka van a feje előtt - egy egész csoport vonult a menetben deszkával a feje előtt.

Az Operabállal ellentétben - ahol az Európai Unió szankcióinak megfelelően éppen a díszvendégként meghívott portugál államfő mondta le elsőnek a részvételt -, a tüntetésen volt portugál küldöttség: fekete bajuszokkal és a portugál zászló zöld-vörös színeiben egy különös sportágban gyakorolták magukat, tálakat dobáltak, a mai osztrák kancellár neve - Schüssel - tálat jelent magyarul.

Egy férfi két méter magas trójai faszamarat épített, amelyet kék-fekete masnival díszített fel: a kék és a fekete a koalíció két pártjának a színe, míg a masni Wolfgang Schüssel kancellár örökös csokornyakkendőjét idézi.

A tüntetés egyébként békés és kedélyes légkörben indult mind a tiltakozók, mind a rendőrök körében: a felek többhelyütt beszélgetésbe elegyedtek. A rendőrök oldottságát talán az is elősegítette, hogy a "szervező bizottság virágkötő szekciója" még szerdán kilátásba helyezte: vörös rózsákkal ajándékozza meg a rendőröket, s kérte, hogy azok gumibot helyett vázát hozzanak a tüntetésre.

Egy őrizetbe vételt mégiscsak kénytelen volt foganatosítani a rendőrség: közvetlenül Thomas Klestil szövetségi elnök kocsija előtt egy fehér Rolls Royce érkezett az Operaház kocsifelhajtójára, egy Hitlernek maszkírozott férfi ugrott ki belőle és berohant az épületbe. Az illetőt őrizetbe vették, akárcsak a Rolls vezetőjét.

(MTI)

Ajánló: