Visszatért Nagy-Britanniából Afganisztánba az Ariana afgán légitársaság utasszállító gépe, amelyet még február 6-án térítettek el afgán terroristák. A légikalózok az utasok egy részével összejátszva rabolták el a gépet azért, hogy Angliában menedékjogot szerezzenek.

Visszarepült Afganisztánba pénteken az a Boeing 727-es, amit még február 6-án raboltak el afgán terroristák.A gép február 7-én érkezett Angliába, Stansted repülőterére. Azóta ezen a repülőtéren állt a gép, az angol hatóságok csak most engedélyezték a repülő visszatérését.

A repülőgép, amelynek fedélzetén csak a személyzet tartózkodott, Kabul helyett a rossz időjárás miatt Mazar-i Sharif városban szállt le. A repülőgép személyzetének tagjai ugyanazok voltak, mint februárban, amikor elrabolták a gépet.

A repülőgépet az angol rendőrség szerint azért térítették el afgán terroristák, hogy Angliában menedékjogot kérjenek saját maguk és a gépen tartózkodó többi utas számára. A rendőrök feltevésüket azzal indokolták, hogy a terroristák a túszdráma négy napja alatt csak élelmet kértek, semmilyen politikai követeléssel nem álltak elő.

A repülő 150 utasa közül 73-an néhány nappal a túszdráma vége után visszatértek Afganisztánba. A többiek politikai menedékjogot kértek. Az angol hatóságok azonban eddig mindössze két embernek engedélyezték, hogy az országban maradjon. 14 esetben még nem hoztak döntést, 27 embernek elutasították a kérelmét. 14 embert pedig a repülőgép eltérítése vagy a terroristákkal való összejátszás miatt letartóztatott a brit rendőrség.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

angolul Nagy-Britanniában kerülnek bíróság elé az afgán géprablók( 2000. február 14.) Az afgán gép utasainak fele hazaérkezett( 2000. február 15.)