A NATO egyelőre nem akarja felvenni Oroszországot

Oroszország NATO-csatlakozása egyelőre nincs napirenden a szövetség vezetői szerint. A NATO vezetői Vlagyimir Putyin orosz elnök egy korábbi kijelentésére válaszoltak. Putyin ugyanis egy hétvégi interjúban azt állította, nem látja akadályát annak, hogy országa rövid időn belül csatlakozzon az Észak-atlanti Szövetséghez.

Oroszország NATO-csatlakozása jelenleg nincs napirenden - mondta George Robertson, a NATO főtitkára hétfőn. Oroszországnak sok feltételt teljesítenie kellene még a csatlakozás érdekében - közölte Robertson.

A főtitkár az orosz elnök egy korábbi kijelentésére válaszolt. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétvégén kijelentette: nem látja akadályát annak, hogy országa csatlakozzon az Észak-atlanti Szövetséghez

"Véleményünk szerint lehet szó sokkal alaposabb integrációról a NATO-val, de csak akkor, ha Oroszországot egyenrangú partnerként kezelik" - mondta az orosz ügyvezető elnök.

Robertson elmondta: örül Putyin bejelentésének, és "Oroszország bizakodó álláspontjának". Elmondta: "Nincs olyan ok, ami kizárná, hogy egy nap Oroszország is tagja lehessen a szövetségnek." Természetesen ugyanolyan feltételeknek kell majd Oroszországnak eleget tennie, mint mindegyik, a szövetségbe már felvett tagállamnak. Oroszországot azonban egyelőre nem tartják érettnek a csatlakozásra.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

angolul