Kedden kiderülhet, kik lesznek a jelöltek az amerikai elnökválasztáson

Kedden rendezik az amerikai előválasztás következő, döntő fontosságú fordulóját. A "Szuper Keddnek" nevezett napon eldőlhet, ki lesz a republikánus illetve a demokrata elnökjelölt a novemberi választáson. Egyszerre 15 tagállamban tartanak ugyanis választásokat ezen a napon. Az előzetes felmérések szerint a republikánusoktól George W. Bush, míg a demokratáktól Al Gore lehet a befutó.

A 15 tagállam közül Kalifornia a legfontosabb az elnökjelöltek számára. A jelöltek személyét eldöntő végső szavazásra az elektorok 20 százalékát ugyanis ebből az államból küldik. Az előválasztás keddi fordulóján az elnökjelölteket megválasztó testület egyharmadáról döntenek, tehát aki ezen a napon győzni tud, sokkal közelebb kerül a hivatalos elnökjelöltséghez. Kedden a demokraták 1685, a repubklikánusok 602 tagot választanak az elektori testületekbe - írta a ZDNet.

Az Egyesült Államok tagállamai lakosságuk nagyságától függően delegálhatnak elektorokat az elnökjelöltek személyét eldöntő végleges szavazásra.

Az előzetes felmérések szerint Kaliforniában a republikánus Bushra a választók 48, míg a pártbeli ellenfelére, McCainre 30 százaléka szavazna. Georgiában ugyanez az arány 52-30, szintén Bush javára. Massachusetts az egyetlen kivétel: itt McCain vezet 59-29 arányban.

John McCain és George W. Bush között most dőlhet el, hogy melyikőjük lesz a republikánus elnökjelölt. Bush texasi kormányzó arra számít, hogy Kaliforniában is népszerű, és sikerül nyernie. McCain esélyeit csökkenti, hogy a kaliforniai vallásos republikánosok vezetői Busht támogatják.

A Republikánus Párton belül működő Keresztény Koalíció egyik vezetője Pat Robertson közölte: kiadványt fognak megjelentetni a párt két jelöltjének programjáról. A jelöltek programjukban kiemelten foglalkoznak az abortusz szabályozásával. Ha a konzervatív szavazók megismerik az ezzel kapcsolatos elképzeléseket, valószínűleg Busht támogatják majd - írta a BBC.

Annak ellenére, hogy a Keresztény Koalíció Kaliforniában kevésbé befolyásos, mint az ország más részein, még mindig az egyik legjelentősebb erőt képviseli a republikánusokon belül.

A Republiklánus Párt választmánya is Busht támogatja McCainnel szemben. Ugyanakkor több, Kalifornia állambeli republikánus politikus, köztük Susan Golding San Diego polgármestere és Bill Jones államtitkár is McCaint támogatja.

McCain emellett a független és a demokrata voksokra is számít, az előválasztáson ugyanis minden amerikai választópolgár szavazhat. A jelöltséget eldöntő végső szavazáson azonban csak a republikánusok voksait veszik figyelembe.

Amennyiben McCain a független és demokrata szavazatokkal előzné meg az előválasztáson Busht, az elektori testületben még mindig előfordulhat, hogy kisebbségben marad. A testületbe ugyanis már csak republikánusok kerülhetnek, a demokratáktól és a függetlenektől kapott szavazatok elvesznek. Ebben az esetben McCain csak arra számíthat, hogy sikerül meggyőznie a Bush-szimpatizáns elektorokat, hogy rá szavazzanak, mert neki volt nagyobb a támogatottsága a választók között. Annak, hogy McCain terve sikerül, nincs sok esélye. Amennyiben mégis McCain nyerne a választásokon, és az említett okok miatt az elektorok mégsem őt, hanem Busht választanák elnökjelöltnek, a párt komoly presztízsveszteséget szenvedhetne el a választók szemében.

A Demokrata Pártban kevésbé kiélezett a küzdelem a két jelölt között: Al Gore jelenlegi alelnök és Bill Bradley volt szenátor verseng a jelöltségért. Bradley hasonlóan McCainhez, a független szavazókat igyekszik megnyerni magának. Valószínűleg még akkor sem tudna győzni, ha a függetlenek nagy része rá szavazna. A felmérések szerint Al Gore Kaliforniában, csakúgy, mint a többi államban, sokkal népszerűbb Bradleynél.

Ajánló:

közvéleméynkutatási eredmények, adatok a jelöltkeről (angolul)