Tony Blair meg akarja akadályozni a családjáról szóló könyv megjelenését

Tony Blair brit miniszterelnök és felesége a bírósághoz fordulnak, hogy megakadályozzák annak a könyvnek a megjelenését, amelyet a gyermekeik volt nevelőnője tervezett megjelentetni. A könyvben arról az időszakról ír a nevelőnő, amikor a Blair családnál dolgozott.

A Blair házaspár elindította a hivatalos eljárást, hogy megakadályozzák gyerekeik volt nevelőnője életrajzi könyvének és a könyvből részleteket közlő bármilyen publikáció nyilvánosságra hozását. Vasárnap már megjelent egy cikk Rosalind Mark, a gyerekek volt dadájával kapcsolatban a Mail című angol lapban. Lord Falconer, a brit kormány kabinetfőnöke, aki a Blair család barátja elmondta: Blair felesége nagyon nyugtalan volt a vasárnapi publikáció miatt. Blairék megpróbálták megakadályozni az írás megjelenését. Cherie Blair hivatalos eljárást indított, hogy megelőzze további cikkek megjelenését Rosalind Markról és könyvéről.

Lord Falconer szerint az egész ügy a Blair család és a nevelőnő közti bizalmi egyezség felrúgásán alapszik. A BBC-nek elmondta: az angol miniszterelnöknek az a célja, hogy a gyerekeiknek a lehető "legnormálisabb" életet biztosítsák. "És az nem túl normális, hogy valakinek az életéről részleteket közöljenek agy újság címlapján." Falconer szerint "egy olyan pozíciónál, ahol az alkalmazott ennyire belelát a egy család életébe, elvárható, hogy ne számoljon be a családi élet részleteiről a vasárnapi újságban." Falconer elmondta: az újság tudott a nevelőnő és a Blair család közti bizalmi egyezségről, de megtagadta a cikk közlésének visszavonását.

A Mail egy Downing Street- i forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Blairék bírósági eljárást kezdeményeznek a gyerekek volt nevelőnője ellen, mert megszegte a bizalmi egyezményüket azzal, hogy nyilvánosságra akar hozni egy könyvet a Blair család magánéletéről.

A volt nevelőnő elmondta: már nem ragaszkodik ahhoz, hogy kiadja a könyvét a Blair családdal töltött négy évről. Nagyon letörte az elmúlt napokban keletkezett botrány. Elmondta, hogy nem akart nyilvánosságra hozni semmit, amibe nem egyezett volna bele a Blair család.

A Mail szerint az angol miniszterelnöki hivatal tudott a volt nevelőnő könyvéről. Szerintük a dada kiadót keresett a könyvéhez, és szívesen beszélt a lapnak a könyv tartalmáról. A Mail munkatársa elmondta, hogy a nevelőnő tisztában volt azzal, hogy írnak a könyvről, fotókat is adott, amivel illusztrálni tudják azt.

Ajánló:

(angolul)