Egyre több nő politizál a világon

Az Inter-Paralmentáris Unió a nők politikai szerepvállalásáról készített felmérése szerint a világon csak minden 10. parlamenti képviselő nő. Az utóbbi 5 évben 2 százalékkal nőtt a női politikusok aránya a Földön. A világ 200 női politikusa körében végzett vizsgálat szerint a nők hisznek abban, hogy politizálásukkal megváltoztathatják azt a politikai kultúrát, amit színrelépésük előtt a férfiak gyakoroltak.

A legutóbbi számítások szerint a világ parlamentjeiben öt év alatt 2 százalékot nőtt - így jelenleg 13 százalék - a női képviselők aránya. Ez az arány azonban országonként erősen változó.

Az észak-európai országokban jutnak legnagyobb arányban politikai szerephez a nők. Nemzetközi szinten a svédek vezetnek, ott 10 képviselőből 4 nő. Az arab országokban ezzel szemben nagyon kis arányban vesznek részt a nők közéletben, a parlamentekben átlagosan csak 4 százalék női politikus van. 9 olyan ország van ? leginkább a közel-keleten és dél-csendes-óceáni területeken -, ahol a szebbik nem egyetlen képviselője sem vesz részt az ország irányításában.

A 177 országban elvégzett vizsgálat eredménye szerint Nagy-Britannia ? ahol 18 százalék a női politikusok aránya - a 31. a női politikusok arányát illetően.

A felmérést a világ 200 női politikusa körében végezték. A megkérdezettek többsége hisz abban, hogy képes megváltoztatni a politikai kultúrát és munkájával helyreállíthatja a tömegek politikusokba vetett hitét. A női politikusok változásokat igényelnek a gyermekgondozás terén, követve az északi országokat, ahol a parlamenti képviselők gyermekeinek automatikusan bölcsődei és óvodai ellátás jár.

A felmérésben részt vevő politikusoknak csak a fele közölte azt, hogy pártja előre meghatározza hány női képviselő-jelöltje induljon egy-egy választáson. A meghatározott kvótákról is eltérően vélekedtek a nyilatkozók: míg egyesek úgy vélik, fontos szerepük van, addig mások szerint nem szabad megengedni, hogy a kvóták hangsúlyozása azt a vélekedést váltsa hogy a nők kevésbé alkalmasak a politikusi létre, mint férfi kollégáik.


Ajánló:

Az Inter-Parlamentáris Unió oldalán. (angolul)