Albrightot Boszniában is tojászápor fogadta

Boszniai szerbek százai átkokat szórtak az Egyesült Államokra és Madeleine Albright amerikai külügyminiszter kocsiját tojászápor fogadta, amikor szerdán Brcskóba igyekezett.

A közjáték ellenére megtartották az ünnepséget, amelyen "többnemzetiségű körzetnek" nyilvánították az észak-boszniai várost és környékét.

Az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban a szerbek kerítették hatalmukba Brcskót, amelynek státusát a daytoni békemegállapodás nyitva hagyta. A szerbek ragaszkodtak Brcskóhoz, mert a város a szerb kézen lévő kelet- és nyugat-boszniai területeket összekötő folyosóban fekszik.

A muszlim-horvát föderáció ugyancsak igényt tartott a folyami és vasúti közlekedéshez való hozzájutásra és a zömmel muszlim menekültek ezreinek hazatelepítésére.

A nemzetközi választott bírák kétszer is elnapolták a döntést, mígnem tavaly semleges övezetnek nyilvánították a várost, a szerb felzúdulás dacára. Brcsko most többnemzetiségű városvezetést kapott, és lakói mentesültek a katonai szolgálat alól, a béke jelentőségét fémjelző gesztus gyanánt.

Az amerikai külügyminiszternő az ellenséges közjáték ellenére arról beszélt, hogy "Brcsko most nagy lehetőség előtt áll. Úgy érezzük, hogy ha Brcsko problémáit sikerül megoldani, akkor minden boszniai problémát sikerülni fog."

Ezzel egy időben a dél-boszniai Kiseljakban csaknem tízezer horvát tüntetett, horvátellenes részrehajlással vádolva a Nyugatot, mert a hágai ENSZ-törvényszék 45 évi börtönnel sújtotta Tihomir tábornokot a boszniai háború idején muszlimok ellen elkövetett kegyetlenkedésekért. A tiltakozók elégettek egy amerikai zászlót, és fütyültek, valahányszor Albright neve elhangzott.

Mint az [*****] beszámolt róla a horvát államapparátus állítólag felmentő bizonyítékokat talált Blaskics ügyében, s ezt nemsokára a hágai bíróságnak fogják prezentálni.

(MTI)

Korábban:

(2000. március 6.)