Milliós kölcsönök visszafizetési kötelezettségét törölte el korábban a lengyel államfő

Aleksander Kwasniewski jelenlegi lengyel államfő 1990-ben, az Ifjúsági és Testnevelési Bizottság elnökeként úgy rendelkezett, hogy az egykori Lengyel Egyesült Munkáspárttal (LEMP) kapcsolatban álló ifjúsági szervezeteknek nem kell visszafizetniük kölcsöntartozásaikat. Az államkassza így 352,5 millió zlotytól esett el.

A Gazeta Polska című lengyel jobboldali napilap szerdai számában azt írta, hogy birtokában vannak olyan, az említett hivatalból, illetve annak utódjától, a Testnevelési és Idegenforgalmi Hivataltól (UKFiT) származó dokumentumok, amelyek bizonysága szerint a baloldali ifjúsági szervezetek több tízmillió zloty értékben kaptak alacsony kamatozású kölcsönöket. Ezeknek csak kis részét fizették vissza a hitelező Országos Ifjúsági Alapnak, ugyanis Kwasniewski 1990. február 23-án, négy hónappal azelőtt, hogy távozott volna a bizottság éléről, úgy rendelkezett, hogy nem kell visszafizetniük a kölcsönöket.

A dokumentumok szerint a döntés többek között a Lengyel Szocialista Ifjúsági Szövetséget, a Lengyel Cserkész Szövetséget, és a Falusi Fiatalok Szövetségét érintette. Ennek következtében a kincstár az említett szervezeteknek 352,5 millió zlotyt ajándékozott kamatokkal együtt - írja a lap.

A kölcsönök egy részét ráadásul az előírások figyelmen kívül hagyásával folyósították az említett szervezeteknek - írja a Gazeta Polska a Legfelsőbb Ellenőrzési Kamara (NIK) jelentésére hivatkozva.

A közzétett dokumentumok tanúsága szerint a Kwasniewski vezette bizottság, később pedig az UKFiT kedvező kamatozású hiteleket adott több társaságnak is, köztük az Interster SA-nak, amelyet Ireneusz Sekula irányított, aki Mieczyslaw Rakowski kormányában miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be. A lap szerint ez a társaság 4,4 milliárd (régi) zlotyt kapott 4-6 százalékos kamatra (az akkori infláció a jelenlegi többszöröse volt), amelyet 2004-ig kellett visszafizetnie.

A Gazeta Polska azt állítja: a Kwasniewski vezette hivatal alá tartozó Központi Idegenforgalmi Alap devizaszámlájáról 1989 decemberétől fél éven át - amíg a hivatal élén a jelenlegi elnök állt - 80 millió dollár áramlott különböző cégek és társaságok számláira.

A Gazeta Polska leleplezéseinek előzménye volt az UKFiT elnökének, Jacek Debskinek két héttel ezelőtti leváltása. Debski akkor a Gazeta Wyborczának adott terjedelmes interjúban azt mondta, hogy a kormányzó Szolidaritás Választási Akció (AWS) egy meg nem nevezett illetékese Kwasniewskire nézve terhelő bizonyítékok "megtalálását" követelte tőle a hivatal iratanyagában.

(MTI)

Ajánló:

A lengyel államfő életrajza. (lengyelül)