Peres úton követelnek politikai jogokat a kuvaiti nők

A nemzetközi nőnapon fordultak bírósághoz a kuvaiti nőjogi mozgalmak aktivistái, széles politikai jogokat követelve maguknak. Az országban választott parlament működik, de ennek munkájában nők nem vehetnek részt.

A kuvaiti nők azért fordultak bírósághoz, hogy a férfiakkal egyenlő jogokat szerezzenek, többek között választhatók és választók lehessenek. A kormányt képviselő ügyvéd halasztást kért a nők beadványának tanulmányozására, így április 5-én foglalkoznak ismét a bíróságon az üggyel.

Kuvait az arab-öbölbeli államok közül az egyetlen, ahol választott parlament van, azonban a nők, akik a lakosság körülbelül felét alkotják, nem vehetnek részt munkájában.

Tavaly novemberben a parlament elutasította azt a törvénytervezetet, mely a nőknek is teljes körű politikai jogokat biztosított volna. A csak férfiakból álló parlament ugyancsak elutasította az olajállam uralkodójának, Dzsaber al-Ahmad al-Szabah azon rendeletét is, hogy a 2003-as parlamenti választásokon minden kuvaiti egyenlő joggal vehessen részt.

A kuvaiti nők szerint a helyi választási törvény alkotmánysértő. Vádjaiknak az ad alapot, hogy a múlt hónapban több száz kuvaiti nőnek tiltották meg, hogy regisztráltathassa magát a választók listájára. Kuvaitban ugyanis a választásra jogosult 113 ezer férfinak minden év februárjában regisztráltatnia kell magát a szavazók listáján.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló: