Nem aratott tetszést Kohl gyűjtőakciója

Még saját pártja vezetőinek körében sem aratott egyöntetű tetszést Helmut Kohl berlini fellépése, amelynek során közölte: csaknem hatmillió márkát gyűjtött össze a CDU-nak okozott anyagi veszteség ellensúlyozására.

Wolfgang Schäuble pártelnök üdvözölte ugyan elődje lépését, ám egyúttal hozzátette: a pártkassza javára végzett gyűjtéssel Kohl nem mentesítheti magát a felelősség alól.

Angela Merkel főtitkár a ZDF televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: a pénz előteremtésével az egykori CDU-elnök hozzájárul ugyan az anyagi kár enyhítéséhez, ám ezáltal nem oldja meg a szavahihetőség és a párt iránti bizalom problémáját.

Kurt Biedenkopf, akit több uniópárti korifeus szeretne a CDU elnöki székében látni az áprilisi kongresszus után, kijelentette: Kohl lépése nem nevezhető jóvátételnek, legföljebb csak kárpótlásnak. A bajt okozó adományozók személyének megnevezésére ma a korábbinál is égetőbb szükség van. "Kohl mindmáig nem fogta fel, hogy ő okozta a CDU válságát" - mutatott rá a szász kormányfő.

"Kohl hű maradt önmagához" - e szavakkal kommentálta a Bundestag elnöke a volt CDU-vezető csütörtöki fellépését.

Wolfgang Thierse (SPD) szerint az adománygyűjtés sem változtat azon, hogy Kohl megsértette a pártfinanszírozási törvényt.

A kisebbik kormánypárt, a Szövetség 90/Zöldek frakcióvezetői egy mondattal kommentálták az eseményt: "A Kohl-rendszer tovább működik."

Az egykori kancellár, akin magabiztos fellépése és az újságírókat csipkedő megjegyzései dacára látszott, hogy megviselte az adománybotrány, az ARD televízióban megerősítette azt a szándékát, hogy nem mond le parlamenti mandátumáról. Ezt azzal indokolta, hogy ellenkező esetben teljesen védtelen volna a Bundestag bizottsága előtt, amely az illegális adományok hátterét vizsgálja.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. március 9.)