A román hatóságok ideiglenesen bezárták a borsabányai üzemet. Szakemberek szerint a környéken élőket is veszély fenyegeti. A szennyeződés a talajvizen keresztül ugyanis bejuthat a kutakba. Ott pedig senki sem mér semmit.

A Viso partján élő emberek továbbra is a folyótól pár méterre lévő fúrt kutakból mosnak és főznek, a román hatóságok nem tiltották meg a vízfogyasztást. A Viso partján senki sem tudja, hogy fertőzött vízet fogyaszt-e, a román hatóságok egyelőre nem vettek mintát a kutakból, holott szakemberek szerint a nehézfényszennyeződés bármikor megjelenhet a folyóparti kutakban is.

Mindeközben a Borsabányától húsz kilométerre lévő tározónál csak azok a munkások próbálják helyreállítani a gátat, akik egyébként is fent élnek a hegyekben, ugyanis tegnap az olvadások és az ismétlődő havazások miatt megközelíthetetlenné vált a tározó.

A helybeliek a hivatalos bejelentések ellenére azt állítják, hogy a gátat majd csak tavasszal a hóolvadás után tudják véglegesen helyreállítani, addig ugyanis a hegyekben lehetetlen a közelekdés.

A román környzetvédelmi miniszter novati tározó melletti látogatása után ma először fogalmazott élesen, amikor bezárással fenyegette meg azokat a bányavállalatokat, amelyek nem érvényesítik a biztonsági szolgálatokat. Ennek az üzemnek a működését pedig máris felfüggesztették.

A Tiszán vonuló árhullám tetőzik Vásárosnaménynál, így a szakemberek szerint nem valószínű, hogy a folyó vízszintje eléri a harmadfokú árvízvédelmi készültséget indokló magasságot Vásárosnamény és Záhony között.

Áradnak a Körösök is. A Fehér-Körös a határ túloldalán a valaha mért harmadik legnagyobb magasságot érte el. Ezért a Fehér és Fekete körösön harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

(RTL KLUB)