Kitörtek az orosz ostromzárból a csecsen fegyveresek vasárnap. A szövetségi erőknek még kedden sikerült két hegyvidéki falu környékén bekeríteniük 1500 csecsen harcost. A folyamatos tüzérségi támadásokkal sem tudták megtörni a csecsenek ellenállását, a fegyvereseknek most sikerült elmenekülniük.

A felkelők egy kisebb részének még hétfőn sikerült kikerülniük az orosz ostromzárat, és elmenekülniük Dagesztán felé. A többi muszlim fegyveres Ulusz-kert és Komszomolszkoje falvakba vonult vissza, ahol körbezárták őket az orosz csapatok.

Az oroszok gyűrűjében rekedt harcosoknak a folyamatos tüzérségi támadások ellenére vasárnap hajnalban sikerült kitürniük az Argun-szoroson keresztül.

Az oroszok ráadásul beismerték azt is, hogy 156 katonájuk elesett a csecsenek elleni küzdelemben múlt héten.

A szövetségi erők számítottak arra, hogy a csecsenek megpróbálnak kitörni az ostromzárból. A felkelők egyetlen esélye ugyanis az volt, hogy Dagesztán felé kitörnek és elhagyják Csecsenföldet. Ha ez nem sikerült volna, az orosz támadások néhány héten belül valószínűleg felmorzsolták volna a csecseneket.

Vlagyimir Bulgakov, a hegyvidéki orosz haderőcsoport parancsnoka korábban közölte: a csecsen osztagok elvesztették minden erődítményüket, s Bászájev és Hattab hadurak ezért ki akarnak törni az ostromzárból. A szövetségi erők indenképpen megakadályozzák a csecsen kitörést - mondta Bulgakov.

Korábban ellentmondásos hírek érkeznek az orosz fél veszteségeiről. Jevgenyij Mihajlov, a terület kormányzója szerint legalább 80 orosz katona halt meg az utóbbi napokban, míg Georgij Spak, a deszantegységek főparancsnoka csak 31 halottról számolt be. A BBC szerint viszont 50 orosz katona esett el a harcokban vasárnap óta. A szövetségi erők vasárnap beismerték: 156 katonát vesztettek egy hét alatt.

Jonathan Charles, a BBC helyszíni tudósítója szerint az ostromzárból kimenekült csecsenek harcmodort változtattak: kisebb gerillacsapatokra váltak szét, és rajtaütéses akciókkal támadnak meg orosz járőröket és a néhány fős egységeket.

Acshoj-Martan körzetében például négy orosz rendőr sebesült meg keddre virradóra, azt követően, hogy járműveikre csecsen partizánok nyitottak tüzet. A muszlim támadók az akció után visszavonultak.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

angolul