Német neonácik tüntettek Berlinben vasárnap, Ausztria német megszállásának évfordulójára emlékezve. A szélsőjobb felvonulásával egy időben a német baloldali pártok ellentüntetést szerveztek. Az ellendemonstráció résztvevői kövekkel dobálták meg a neonáci felvonulókat.

A náci eszmékkel nyíltan rokonszenvező Német Nemzeti Demokrata Párt szervezte a berlini tüntetést. A német neonácik a nemzetközi szankciókkal sújtott Ausztria és az osztrák szélsőjobboldali szabadság párt iránti együttérzésüket akarták demonstrálni a felvonulással. Ezért is időzítették a német főváros szívén átvezető menetet március 12-ére, Ausztria 1938-as német megszállásának évfordulójára.

A felvonuláson 500 neonáci vett részt. A tüntetők "Nemzeti szolidaritás Ausztriával - egy nép vagyunk" feliratú táblákkal vonultak fel.

A felvonulást a hét elején a rendőrség még betiltotta. Egy berlini bíróság azonban engedélyezte, azzal a kikötéssel, hogy a menet nem haladhat keresztül a Brandenburgi kapun.

Szélsőjobboldali csoportok ugyanis január végén, a tervezett berlini holokauszt-emlékmű ellen tüntetve, átmasíroztak a nevezetes kapu alatt, ami széles körű felháborodást váltott ki külföldön.

Az NDP megmozdulására válasznak szánt ellentüntetésen, amelyre a Brandenburgi kaputól keletre eső Pariser Platzon került sor, 4 ezer ember vett részt. Az ellentüntetésen felszólalt Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke is.

A kaputól nyugatra eső térre érkező NPD-menet tagjait többszáz rendőr élő sorfala választotta el a tőlük ötven méterre egybegyűlt ellentüntetés résztvevőitől.

A baloldali tüntetők közül többen át akarták törni a rendőrkordont, sokan pedig kövekkel hajigálták meg neonáci felvonulókat és a rendfenntartó erőket. A rendőrség vízágyúkkal verte vissza a próbálkozást, 20 tüntetőt őrizetbe vettek.

(MTI)

Korábban:

angolul