Szaúd-Arábiában, felkészülve a muzulmán zarándokok nagy hadára, átadták a világ legnagyobb vágóhídját. A mekkai zarándoklat csúcspontjaként ugyanis lábasjószágok ezreit áldozzák fel évente a muzulmánok.

Minában - Mekka közelében - Abdullah bin Abdel Aziz trónörökös avatta fel az 500 ezer négyzetméteres vágóhidat. A komplexum - melynek felépítése 125 millió dollárba került - naponta 200 ezer állat muszlim hagyomány szerinti levágására alkalmas. A világ legnagyobb ilyen intézményében 10 ezren dolgoznak.

Évente körülbelül 2 millió zarándok áldoz állatot istenének, annak emlékére, hogy a Mindenható megkegyelmezett Ábrahámnak, aki szeretete jeléül saját gyermekét is hajlandó lett volna feláldozni.

Az iszlám öt "pillére" hívei számára: Isten (Allah) egységének hitvallása, napi ötszöri ima, alamizsna, a ramadán havi böjt és (ha lehetséges) zarándoklat Mekkába a Kábához vagy Medinába, Mohamed sírjához.

Idén a zarándoklat, a hadzs fénypontja jövő hét szerdájára esik, másnap pedig hatalmas ünnepet ülnek a hívők.

10 évvel ezelőtt - amikor a szaúdi hatóságok elkezdtek a vágóhídról gondolkodni - a muzulmánok vagy maguk, vagy házhoz hívott mészárossal végeztek állataikkal.

Az átadás után a trónörökös ellenőrizte a zarándokok táborában a tűzálló, légkondicionálóval felszerelt sátrakat. 1993-ban ugyanis 343 zarándok vesztette életét a minai táborban egy kályha miatt keletkezett tűzben.

Pénteken türelemre intette a mekkai nagy mecsetnél várakozó zarándokokat egy vallási vezető. 1998-ban a hatalmas tömeg 180 embert, 1994-ben pedig 270 embert nyomott halálra.

Ajánló:

Korábban:

(2000.03.05.)