Moszkvai börtönben Szalman Radujev

A szövetségi erők Csecsenföldön elfogták Szalman Radujev hírhedt csecsen osztagparancsnokot, aki már egy moszkvai börtönben van. Radujevet, mint Moszkvában közölték, egyetlen puskalövés nélkül sikerült csapdába csalni.

A különleges titkosszolgálati akció sikeréről - amelyet a Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei hajtottak végre vasárnap - Vlagyimir Putyin orosz ügyvezető államfő számolt be hétfőn, amikor a csecsen helyzetről tanácskozott a kormány elnökhelyetteseivel és a fegyveres testületeket felügyelő tárcák vezetőivel. Putyin szerint Radujev az egyik "leggyalázatosabb terrorista".

Szalman Radujev egyetlen puskalövés nélkül került az orosz belbiztonsági szolgálat kezére, a meglepetésszerű akcióban a titkos ügynököknek nem voltak veszteségeik. Erről Nyikolaj Patrusev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője számolt be hétfőn Moszkvában újságíróknak. Mint
hangoztatta, Radujevet megfelelő előkészítés után, vasárnap reggel fogták el Novogroznyenszkij faluban, három társával együtt (egyikük Radujev "pénzügyi" jobbkeze, s az őrizetbe vettek között van testőrségének parancsnoka is). Az óvatosságot Patrusev azzal indokolta, hogy Radujev egy ideig 10 ezer fegyveresnek parancsolt, s testőrsége elérte a száz főt - de most "ők is Moszkvából értesültek arról, hol is van vezérük".

Patrusev szavai szerint Radujev nem tanúsított ellenállást, egyszerűen sokkot kapott az akciótól. A 33 éves Radujev ellen valószínűleg már a napokban vádat emel, ugyanis az orosz ügyészség a hadúr
"távollétében" már évekkel ezelőtt vizsgálatot indított terrorcselekményei - a Kizljar és Pervomajszkoje ellen 1996 elején elkövetett túszejtő terrortámadás, különböző robbantásos merényletek - és más bűntettei ügyében, amelyekért akár 20 évig tartó fegyházbüntetés is kiszabható. Az FSZB vezetője megerősítette, hogy más csecsen hadurak elfogására is készül az orosz belbiztonsági szolgálat.

Radujev az első jelentősebb csecsen osztagparancsnok, aki élve került az orosz erők kezére. Már az előző orosz-csecsen háborúban kétes hírnevet szerzett magának oroszellenes akcióival. A csecsen hadúr volt a felelős az armaviri és a pjatyigorszki pályaudvarok elleni robbantásos merényletek végrehajtásáért is. Magára vállalta az Eduard Sevardnadze grúz elnök ellen elkövetett merényletkísérletet is, habár ez utóbbi tekintetében az orosz hatóságok hajlanak arra, hogy inkább "idegen tollakkal" próbált ékeskedni a csecsen osztagparancsnok, a "Dudajev hadserege" elnevezésű fegyveres csoport parancsnoka.

Putyin beszámolója szerint Radujevvel az orosz törvényekkel teljes összhangban jártak el. Az elkövetett terrorcselekmények mellett a csecsenföldi tanárok fizetésére küldött összegek eltulajdonításával, valamint védelmi pénzek szedésével is vádolják.

(Népszava)

Korábban:

(2000. március 13.)