Az Atlanti-óceánban fekvő, Dániához tartozó 18 tagú Feröer-szigetek kormánya pénteken tárgyalásokat kezdett Dániával a teljes elszakadásról.

A szigetek 1948 óta belső autonómiával rendelkeznek. A Koppenhágával fennálló új keletű feszültségek és a kilátások az olajkitermelésre felerősítették a függetlenségi vágyat - jelentette az AP. A szigetek független országként továbbra is II. Margit dán királynőt tisztelnék államfőjükként és a helyi pénznemet a dán koronához igazítanák.

A függetlenség fontos érzelmi ügy a szigetcsoport 45 ezer lakója számára, akik feröer nyelven beszélnek, saját zászlóval rendelkeznek és önmagukat "önálló nemzetnek" tarják. A szigetek jelenleg belső autonómiával rendelkeznek, de a külügyi, katonai, jogi és rendőrségi dolgokban Koppenhágától függenek.

Poul Nyrup Rasmussen dán miniszterelnök hangsúlyozta: a szigetek lakossága szabadon dönthet az elszakadásról, de ebben az esetben megszűnik a Koppenhága által folyósított évi 130 millió dollár támogatás, ami a Feröer-szigetek éves költségvetésének egyharmadát teszi ki.

A függetlenségi tárgyalások eredményét még az idén népszavazásra bocsátják a szigetcsoporton, és szükséges lesz a dán alkotmány módosítása is. A szigetlakók jelenleg főleg birkatenyésztésből és halászatból élnek.

A tórshavni kormány rövidesen versenytárgyalást hirdet az olajbányászatra a Feröer-szigetekhez tartozó felségvizeken.

(MTI)

Ajánló:

(Angol nyelven.)