Hagyományos, kézi aknajelző szerkezetekkel csak nagyon lassan lehet felszedni az aknákat, ráadásul életveszélyes a robbanószerkezetek eltávolítása, ezért aknakereső légballonok kifejlesztésén dolgoznak Angliában. Naponta 70 ember hal meg a földbe rejtett taposókanák miatt. Az új találmány a levegőből másodpercenként 100 négyzetméteres területet is képes átvizsgálni.

Sir Richard Branson angol iparmágnás, az aknakereső légballonok fejlesztésével foglalkozó Virigin cég elnöke pénteken hozta nyilvánosságra az újfajta aknakereső terveit.

Az első kísérletek már sikerrel jártak az aknakereső légballonoknál. Radarfelszerelésükkel másodpercenként 100 négyzetméternyi területet tudnak átvizsgálni. Akár egy 10 centiméter átmérőjű, földbe ásott műanyag bevonatú aknát is képesek jelezni a levegőből - írta a BBC.

Sir Richard szerint az új aknakereső szerkezetek áttörést jelenthetnek majd a világ robbanószerektől való megtisztításában.

A találmány tökéletesítéséhez azonban még dollármilliók és kétévnyi további fejlesztés hiányzik.

A taposóaknák világszerte 70 embert ölnek vagy nyomorítanak meg minden nap. Az ENSZ felmérése szerint jelenleg a világon egy németországnyi területet tesznek életveszélyessé az elásott taposóaknák.

Mozambikban például az ország mezőgazdaságilag legértékesebb földjei használhatatlanok, mert évekkel ezelőtt elaknásították. Több mint 60 országban találhatók elaknásított területek. Több helyen még második világháborús robbanószerkezeteket is rejt a föld.

Az aknák eltávolításakor rendszeresen életveszélyben vannak a tűzszerészek.
Senki sem tudja, pontosan hol találhatók rejtett szerkezetek. A tűzszerészeknek legtöbbször a veszélyeztetett területen élők tanácsaira kell hagyatkozniuk az aknák felkutatásakor. Sok esetben csak akkor derül ki, hogy valahol robbanószerkezetet rejt a föld, amikor már túl késő, és valakit megöl a taposóakna. Máskor viszont hosszú évekig feleslegesen tartottak lezárva hatalmas területeket, mert azt hitték, aknamező található ott, ám amikor alaposan átkutatták, kiderült, egyetlen akna sincs a földben.

Ajánló:

angolul