Tiltakozó incidensek közepette nyílt meg az ötnapos vízügyi világfórum pénteken Hágában. A tanácskozás célja, hogy a vízügyi problémákra megoldást találjanak.

A holland kormány székhelyén rendezett fórum a világ vízellátásának helyzetével és más vízügyi kérdésekkel foglalkozik. Öt nap alatt 130 ország és másfél száz nemzetközi szervezet több mint 3000 képviselője vesz részt rajta. A keddi miniszteri ülésen Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter is jelen lesz.

A világfórum megnyitását pénteken kétszer is félbe kellett szakítani, mert a ceremóniát egy baszkföldi gátépítés ellen tiltakozó tüntetők zavarták meg. Miközben az egyiptomi Mahmud Abu-Zeid, az ENSZ Vízügyi Világtanácsának (WWC) elnöke megnyitó beszédét mondta, egy meztelen pár vonta magára a résztvevők figyelmét. Hátukon a baszkföldi gátépítés és a vízügyi privatizáció ellen tiltakozó feliratokat viseltek.

További hat tüntető a megnyitó helyszínének különböző pontjain a vízprivatizációt elítélő és a vizek védelmét szolgáló bekiabálásokkal és más módszerekkel zavarta meg a ceremóniát. A rendezők végül eltávolították a tüntetőket, akik egy brit környezetvédelmi csoporthoz tartoztak, és bejegyzett résztvevői lettek volna a fórumnak.

A tanácskozás szervezői elmondták, hogy a világban 1,2 milliárd embernek nincs megbízható ivóvize. Közel hárommilliárdan a vízhiány miatt nem jutnak kielégítő egészségügyi kezeléshez. Fertőzött víz miatt naponta négyezer gyerek hal meg világszerte. A tanácskozás célja, hogy ezekre és más vízügyi problémákra megoldást találjon, és segítsen összepárosítani a korszerű technológiák alkalmazását a legszorultabb helyzetben lévő országokkal. A fórum a vízügyi kérdések jogi, műszaki és gazdasági oldalaival is foglalkozik.

(MTI)

Ajánló: