Az Esmeralda ausztrál bányavállalat, amelynek romániai telepéről szabadult el néhány hete a Tiszát és a Dunát beszennyező ciános üledék, pénteki nyilatkozata szerint sajnálja a történteket, és kész az együttműködésre.

A cég ugyanakkor cáfolta, hogy a kártérítés elkerülése végett helyezte magát csődbiztosi irányítás alá. Az AP hírügynökségnek eljuttatott közlemény szerint a független csődgondnok kinevezése "a csőd elkerülését célzó megelőző lépés volt".

Az Esmeralda vezetése szerint a baleset sajtóvisszhangja vezetett oda, hogy a vállalatot ki kellett vezetni az ausztrál tőzsdéről. Az ausztrál vállalati törvény értelmében csődgondnokot akkor kérhet egy vállalat, ha fizetésképtelen, vagy a fizetésképtelenség bekövetkeztétől tart.

A lépés egyben azt is jelenti, hogy az adott cég vezetői nem tartoznak személyes felelősséggel a vállalat adósságaiért. Habár kártérítési igény még nem érkezett céghez, az Esmeralda vagyonát már befagyasztották, s a csődbiztosok véleménye szerint a cég jövője bizonytalan.

Az ausztrál vállalat 50 százalékos résszel bír a szennyezést okozó nagybányai vállalatban, amelynek másik fele a Remin romániai állami cégé.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 25.)