A tajvani elnökválasztás előtti napon ellentmondásos hírek kerültek napvilágra arról, hogy riadót rendeltek-e el a szigetországi hadseregben. Tajvanon a feszültség egyre jobban nő, mivel Kína korábban bejelentette: amennyiben a Demokratikus Haladó Párt jelöltje, Csen Suj-pien nyeri a választást, akkor órákon belül gyors és heves heves reakcióra lehet számítani. Csen ugyanis nyíltan támogatja Tajvan függetlenségének kihirdetését.

Kína attól való félelmében, hogy a tajvani elnökválasztáson a függetlenségpárti jelölt szerez győzelmet, a napokban többször is burkoltan megfenyegette Tajvan lakosságát: kínai támadással számolhat, ha a függetlenségre szavaz.

A tajvani katonaság a kínai kijelentésre reagálva fokozottabban figyeli a világ legnagyobb hadseregének minden mozdulatát, de egyelőre semmilyen szokatlan manővert nem észleltek.

A hadsereg szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta: a tajvani fegyveres erők a választások előtt mindig életbe léptetett riadókészültségi szinten vannak. Ez a fokozat vasárnap reggel 8 óráig lesz érvényben, és ha a kínai haderőmozgásban nem történik semmilyen különleges esemény, nem is emelnek rajta.

Az AFP viszont korábban azt írta, hogy Tajvanon 39 órás rendkívüli riadókészültségbe helyezték a hadsereg egységeit.

Kína - azóta, hogy a kommunisták 1949-ben megnyerték a polgárháborút - nem ismeri el az önálló Tajvant, s az első tajvani elnökválasztás előtt, 1996-ban fenyegető jellegű hadgyakorlatot tartott a sziget közelében.

Az idei választás előtt Peking eddig beérte a szóbeli figyelmeztetésekkel. Ugyanakkor a hatalmon lévő tajvani kormányzat egyik választási hirdetésében figyelmeztetett: ha az ellenzéki, függetlenségpárti jelölt, Csen Suj-pien kerül hatalomra, akkor Tajvan akár kínai atomcsapás áldozatává is válhat.

Csen, volt tajpeji polgármester egyébként jelezte, hogy csak a kínai támadás esetén kiáltaná ki Tajvan függetlenségét, de pártja, a Demokratikus Haladó Párt határozottan ellenzi az egyesülést Kínával.

A kínai miniszterelnök több ízben nyers hangon figyelmeztetett: Tajvan vagy a békére, vagy a háborúra szavaz. Peking értésre adta, hogy Kína megszállja a szigetet, ha az kinyilvánítja függetlenségét. A tajvani-kínai feszültség miatt a héten jelentősen visszaestek a részvénypiaci hozamok Tajvanon.

(MTI)

Korábban:

(1999.07.16.)