A finn külügyminiszter szerint megfelelő türelmi időszak után felül kellene vizsgálni az Ausztriával szemben alkalmazott korlátozó intézkedéseket és helyreállítani a kétoldalú kapcsolatokat. Abban az esetben, ha a kormány a demokrácia elveinek megfelelően működik, akkor meg lehetne szüntetni az Ausztria ellen bevezetett bojkottot.

A kapcsolatok helyreállításának nem feltétele, hogy Jörg Haider Szabadságpártja távozzék a bécsi kormányból, elegendő az, ha a kormány tiszteletben tartja a demokratikus normákat – nyilatkozta Erkki Toumioja, a finn diplomácia szociáldemokrata vezetője a Demari napilapnak.

A miniszter szerint Wolfgang Schüssel kancellár kormánya szabályos választások eredményeképpen, a demokrácia formáinak megfelelően alakult meg. Ha kellően hosszú megfigyelési időszak során ez a kormány törvénytisztelőnek bizonyul, akkor, Ausztria 14 EU-tagtársával egyeztetve, felül kell vizsgálni a korlátozó intézkedéseket – közölte a finn politikus.

Tarja Halonen finn államfő korábban már hangot adott annak a véleményének, hogy az Ausztria elleni bojkott megszüntetésének nem elengedhetetlen feltétele a jelenlegi osztrák kormány összetételének megváltoztatása.

(MTI)

Korábban:

Az Osztrák Szabadságpárt lemondott vezetőjének gondolatai és hírek Ausztriáról.