Némileg javult Václav Havel állapota, de a cseh államfő legalább a hét végéig még a kórházban marad. Az elnöknek várhatóan júniusban egy sérvműtét miatt ismét kórházba kell vonulnia.

A hatvanhárom éves Havelt idült hörghuruttal kedden szállították be a prágai Központi Katonai Kórházba.

Az államfő már láztalan, a laboratóriumi vizsgálatok is jó eredményeket mutatnak, detekintettel korábbi megbetegedéseire, óvatosnak kell lennünk - jegyezte meg az államfő kezelőorvosa, Bohumil Limberk. Szerinte a hörghurutot nem lehet banális esetként kezelni. Az elnököt, miután elhagyja a kórházat, még legalább öt napig, egy hétig otthon kell kezelni.

Limberk azt is elmondta, hogy Václav Havelen várhatóan júniusban sérvműtétet hajtanak végre. Ez a probléma az államfő súlyos vastagbélműtétjének a következménye, ezért a cseh orvosok a műtét előtt még konzultációkat folytatnak Ernst Bodner osztrák sebésszel, aki 1998-ban Havelt Innsbruckban megműtötte.

A cseh államfőnek a sérvműtéthez mintegy tíz kilót le kell fogynia. Az orvos szerint Havel az év elején már két-három kilót ugyan leadott, de jelenlegi hörghurutja további problémákat okozhat.

Havel az utóbbi három évben több súlyos műtéten esett át, s ezért az orvosok minden megbetegedését igen óvatosan kezelik. Az államfő szóvivője, Ladislav Spacek elmondta, hogy Havel a kórházban már dolgozik, politikusokkal találkozik, és a napi sajtót is rendszeresen elolvassa.

(MTI)

Ajánló:

A cseh államfő életrajza. (angolul)

Korábban:

(2000.02.07.)