Közvetlen telefonvonal kötötte össze Franjo Tudjman néhai horvát államfő irodáját Slobodan Milosevic jugoszláv elnökkel. Mesic jelenlegi horvát elnök több újságírónak is megmutatta a titkos telefont. Tudjman korábbi tanácsadója szerint a készüléken nem Miloseviccel, hanem Horvátországban dolgozó külföldi diplomatákkal beszélgetett az egykori elnök.

A néhai Tudjman horvát elnök dolgozószobájából "forró drót" vezetett Belgrádba. A lehallgatásbiztos, kártyával működő telefonkészüléket Stipe Mesic elnök mutatta be a sajtó képviselőinek. Mesic ugyanis a napokban vette birtokba a Tudjman használta elnöki dolgozószobát, ahol néhány nappal ezelőtt derítette ki a belbiztonsági szolgálat, hogy az egyik telefonkészülék közvetlen kapcsolatot biztosít Belgrádba.

Mesic megmutatta az újságíróknak azokat a mikrofonokat is, amelyek segítségével Tudjman elnöki rezidenciáján minden beszélgetést rögzítettek. Már Tudjman életében is köztudott volt,
hogy a néhai horvát államfő minden találkozójáról hangfelvételek készültek. A belbiztonsági szolgálat most olyan hangfelvételek után kutat, amelyek bizonyíthatják, hogy Tudjman használta is a Belgrádig kiépített "forró drótot".

Ivic Pasalic, Tudjman elnök volt belpolitikai tanácsadója manipulációval vádolta meg az új horvát elnököt. Közölte, hogy Tudjman a Horvátországban dolgozó külföldi nagykövetekkel tárgyalt az ominózus fekete telefonon, és ezt bizonyíthatják azok a belbiztonsági szakértők, akik a vonalat kiépítették. "Bizonyos, hogy Tudjman nem tárgyalt Milosevicccsel" - mondta a volt tanácsadó.

Hrvoje Sarinic, Tudjman elnök kabinetirodájának egykori vezetője a "forró dróttal" kapcsolatban elmondta, hogy hasonló lehallgatásbiztos telefont biztosítottak mintegy 40 horvát vezetőnek. Közölte: Tudjman az íróasztalán elhelyezett különleges telefonon keresztül tárgyalt a külföldi nagykövetekkel. Elmondta, hogy az elnök őt hatalmazta fel a Miloseviccsel folytatandó tárgyalásokra, ám ha a "forró drót" valóban létezik, akkor a volt államfő "szupertitkos és párhuzamos" tárgyalásokat folytatott Belgráddal.

Mesic állítása a telefonvonalról azért meglepő, mert Horvátország és Jugoszlávia korábban hadat viselt egymás ellen. A két ország kapcsolata Tudjman életében is rendkívül feszült volt, hivatalosan egyik fél sem ismerte be, hogy létezne a két ország vezetője között közvetlen összeköttetés.

(MTI)

Ajánló:

angolul