A szövetségi erők Sato-Argunnál 500 csecsen fegyverest zártak körbe. Az orosz felderítők egy eddig ismeretlen muszlim erődítményre bukkantak a hegyek között. A felkelők egyelőre tartják állásaikat.

Orosz felderítők bukkantak rá a muszlimok jól kiépített bázisára, Sato-Arguntól két kilométerre, az arguni szoros keleti részén. A szakadárok nagy mennyiségű élelmiszert és lőszert halmoztak fel az erődítményben. Ráadásul tábori kórházzal is rendelkeznek. Emellett jól kiépítették körkörös védelmüket: még páncélosaik is vannak, amelyeket tornyukig földbe ástak.

Az orosz légierő és tüzérség második napja támadja itt a csecsen állásokat. A feleklőki egyelőre tartják állásaikat.

A korábban az oroszok által körbezárt Komszomolszkoje falunál az NTV orosz tv-csatorna szerint pénteken is folynak harcok. A fekelők nagy része még vasárnap kitört az oroszok gyűrűjéből és Dagesztán felé menekült.

A faluban maradz Ruszlan Gelajev osztagparancsnok harcosai - akik már két hete védik Komszomolszkojét, továbbra is elkeseredett ellenállást tanúsítanak. Orvlövészeik a legváratlanabb pillanatokban intéznek támadásokat az orosz erők ellen. A falu déli részében pénteken tisztogató akciókat kezdtek a szövetségi egységek. A szövetségi erők parancsnokai állítják: a település péntek estére teljesen orosz ellenőrzés alá kerül.

Péntek hajnalban egy csecsen osztag megpróbált átjutni a grúz határon, de az orosz határőrök visszaverték a támadókat. Az összetűzésben az orosz egységeknek - saját bevallásuk szerint -nem voltak veszteségeik.

Moszkva arra számít, hogy a még harcoló kisebb csecsen egységek folyamatos gerillatámadásokat inéznek a szövetségi csapatok ellen a hónap végéig. Március 26-án tartják ugyanis az orosz elnökválasztásokat, a feleklők pedig támadásaikkal akarják tárgyalóasztalhoz kényszeríteni az orosz kormányt. A választások előtt az elnöki posztra legesélyesebb jelölt, Vlagyimir Putyin, a jelenlegi ügyvezető orosz elnök esélyeit csökkentené, ha csecsenföldi terrorista-akciókról és az orosz csapatok veszteségeiről érkeznének jelentések.

(MTI)

Ajánló:

angolul