Az izraeli rendőrség szerint vádat kell emelni az egykori kormányfő ellen

Izraelben nyolc hónapos vizsgálat folyt Benjamin Netanjahu egykori kormányfő és felesége ellen. A vesztegetéssel és csalással vádolt házaspár ellen vádemelést javasolt kedden az izraeli rendőrség, erről azonban Izrael főállamügyésze dönt.

Az 1999. májusi választásokon megbukott izraeli miniszterelnököt eddig kilenc alkalommal hallgatták ki. Netanjahut azzal gyanúsítják, hogy hivatali ideje alatt kenőpénzeket fogadott el, megkísérelt állami pénzeket elsikkasztani, illetve azokat magáncélokra, elhasználni. Emellett állítólag megtartott olyan, több ezer dollárt érő hivatalos ajándékokat, amelyeket át kellett volna távozásakor adnia az államnak. A politikus rovására akarják írni azt is, hogy akadályozta a hatóságok munkáját. A vádemelési javaslat Netanjahu feleségére, Szárára is vonatkozik.

A házaspár elleni vádak egyik tanúja egy vállalkozó, akinek egy hivatalos munkaszerződést ajánlottak a magánlakásukban végzett munkákért. Három éven át nem fizettek neki, és amikor Netanjahu leköszönésekor a vállalkozó megjelent a kormányhivatalban egy 110 ezer dolláros számlával, kiderült, hogy szó sincsen hivatalos szerződésről.

Netanjahu a hírre közölte: "Mivel tendenciózus nyomozás folyt, előre lehetett tudni, hogy milyen következtetéseket von le a rendőrség." Bejelentette: még kedden este nyilatkozni fog az üggyel kapcsolatban az állami tv-ben. A volt kormányfő az elmúlt hónapokban többször hangoztatta ártatlanságát, és azt állította, hogy "rendőrségi zaklatásnak" van kitéve.

Ha Netanjahut bíróság elé állítják, ez alighanem végleg kettétöri politikai karrierjét. Tavalyi nagyarányú választási veresége ellenére konzervatív körökben még mindig van tekintélye. Nemrégiben a Golan-fennsíkról való kivonulás ellenzői kérték fel, hogy vezesse kampányukat.

(MTI)

Ajánló:

Az egykori kormányfő életrajza és gondolatai.

Korábban:

(2000.02.21.)