Szeptemberben megalakulhat Palesztina

Ehud Barak izraeli miniszterelnök Jasszer Arafattal történt március eleji találkozóján állítólag kötelezettséget vállalt arra, hogy ha szeptemberig nem születik megállapodás a két fél között, akkor elfogadja Palesztina kikiáltását.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott március 7-i találkozójukon Barak biztosította a palesztin elnököt arról: Izrael nem ellenzi a palesztin állam szeptemberi megalakítását, ha - a kettejük által elfogadott menetrend ellenére - májusig nem sikerül semmilyen keretmegállapodást kötni a végső rendezésről.

A keretmegállapodást a Gázai övezet és Ciszjordánia végső státusát rögzítő, szeptemberre tervezett megállapodás elengedhetetlen feltételének tartják.

A hírt közreadó hadsereg rádiója szerint Ehud Barak arra is kötelezettséget vállalt, hogy az izraeli hadsereg harmadik ciszjordániai csapatkivonása - amelyet az 1993-as oslói megállapodások idén júniusra irányoztak elő - a megszállt palesztin területek sokkal több, mint 1 százalékára vonatkozzon, szemben azzal, ahogyan azt az előző, Benjamin Netanjahu vezette kormány szerette volna.

A rádió úgy tudja, hogy a következő csapatkivonással Ciszjordánia területének újabb mintegy tíz százaléka kerülne palesztin ellenőrzés alá, a jelenlegi, összesen kicsit több mint 40 százalékon felül.

(MTI)

Korábban:

(2000.01.08.)