Sámil Bászájev csecsen hadúr szombaton azzal fenyegetőzött, hogy kivégeztet kilenc orosz hadifoglyot, ha Oroszország szerdáig nem cseréli ki őket Budanov orosz ezredesre. Budanovot azzal vádolják az orosz hatóságok, hogy megerőszakolt és megölt egy csecsen lányt. Bászájev valószínűleg saját mega szeretne ítélkezni az orosz tiszt felett.

"A csecsen fél kész arra, hogy kicseréljen kilenc hadifoglyot Jurij Budanov orosz ezredesre, aki megerőszakolt és megölt egy
csecsen lányt" - erősítette meg Bászájev követelését az AFP hírügynökségnek a csecsen szakadárok szóvivője, Movladi Udugov.

Az orosz hatóságok csütörtökön tartóztatták le Budanov ezredest, egy páncélos ezred parancsnokát. Azzal vádolják, hogy megerőszakolt és meggyilkolt egy 18 éves csecsen lányt.

Udugov közölte, hogy szerda reggel nyolc óráig kell megtörténnie a cserének. A szóvivőkijelentette: követelésükről hivatalosan nem tájékoztatták az orosz hatóságokat. Csak a tömegtájékoztatás révén tudatták velük az ultimátumot.

Az ezredesért cserébe felajánlott orosz katonákat a március 29-én egy 32 halálos áldozatot követelő rajtaütés során ejtettek foglyul a csecsen fegyveresek az arguni szorosnál.

(MTI)