Nyolcvanezer ember tüntetett szombaton Birminghamben, hogy tiltakozzék a Rover brit autógyártó vállalatcsoport eladása ellen. A Rover tulajdonosa, a BMW ugyanis a Rover-csoportot nagy részét eladja, több tízezer embert pedig elbocsájt. Ekkora méretű tüntetésre több mint harminc éve nem került sor a szigetországban.

Közép-Anglia nyugati iparvidékének számára súlyos csapás a Rover gyár feldarabolása. Az elmúlt két évben a BMW már többször is el akarta adni a veszteséges a Rover gyárat. Az angol munkások azonban, hogy elkerüljék a vállalat felszámolását, önkéntesen túlórákat vállalatak. Emellett már korábban is sok munkást elbocsájtottak, a vállalatot átszervezték. A német anyavállalat ezután úgy tűnt, letett arról, hogy felszámolja a Rovert.

A BMW azonban két hete váratlanul mégis arról döntött, hogy megválik a Rovertől. A személygépkocsikat gyártó egységét eladja egy brit befektetői csoportnak, a terepjárók gyártását az amerikai Fordnak. Egyedül a Mini kisautókat gyártják tovább, de ezeket is egy másik üzmben.

A jelenleg kilencezer főt foglalkoztató Birmingham melletti longbridge-i gyár munkásainak felét akarja elbocsátani a BMW. Ráadásul a térségbeli beszállító cégek közel 40 ezer alkalmazottja is munka nélkül maradhat a döntés után.

A szombati tiltakozó megmozduláson, amely a legnagyobb méretű volt a hetvenes évek munkástüntetései óta a szigetországban, a Rover alkalmazottai mellett részt vettek parlamenti képviselők és popsztárok is.

Ráadásul a tüntetést biztosító rendőrök is együtt meneteltek a felvonulókkal. A tüntetéseket motorosrendőrök szokták kísérni. Szombaton a birminghami rendőrök azonban nem ültek fel BMW motorkerékpárjaikra, nehogy a tüntetők rájuk támadjanak.

(MTI)

Ajánló:

angolul