Vlagyimir Putyin megválasztott orosz államfő pénteken kijelentette: stratégiai fontosságú a honi atomipar fejlesztése. Putyin védelmi minisztere a hadászati nukleáris (elrettentő) erő fenntartását szorgalmazta.

Oroszország tárgyal, s a jövőben is tárgyalni kíván a hadászati támadófegyverzet korlátozásáról - jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin. A megválasztott államfő Sznyezsinszkben, a Cseljabinszk-70 nukleáris kutatóközpontban tett látogatást, s felszólalt az atomenergia-ügyi tárca értekezletén - jelentette az MTI. Putyin szavai szerint a világot meg kell szabadítani a felesleges fegyverzet torlaszaitól, s Oroszország ezért törekszik a START-2 ratifikálására, illetve a START-3 előkészítésére.

A megválasztott elnök kitért arra, hogy e leszerelési törekvések fontossága ellenére az atomipar változatlanul Oroszország stratégiai érdekeinek fontos, mi több, növekvő jelentőségű területét jelenti, mert szükség van a nukleáris elrettentőerő "hatékonyságának növelésére". "Az ország atomfegyverzetét megerősítjük, de szó sincs az atomarzenál növeléséről" - idézte Putyint a Reuters.

Igor Szergejev védelmi miniszter szintén részt vett az értekezleten, s ugyancsak a hadászati nukleáris erő fejlesztése mellett szállt síkra, s olyan műszaki megoldásokat sürgetett, amelyek segítségével "semlegesíteni lehet a hadászati egyensúly megbomlásának fenyegetését abban az esetben, ha Washington felmondja a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról kötött ABM-szerződést".

Oroszország lakosságának csaknem fele teljes politikai kurzusváltást tart szükségesnek a Jelcin-korszak lezártával, míg harmada úgy véli, hogy az irányvonal megőrzése szükséges, sokkal hatékonyabb irányítás mellett - olvasható az ARPI orosz közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérésében. Az oroszok többsége úgy véli, Putyin alkalmas arra, hogy Jelcin után másként irányítsa az országot.

Orosz elitalakulatok harmadik napja hajtóvadászatot folytatnak a dél-csecsenföldi hegyekben az egyik belügyi konvojt tőrbe csaló muszlim fegyveresek után. A konvojt a vegyenói és a nozsaj-jürti járás határában érte támadás még szerdán.

Pénteken az orosz hadvezetés elismerte, hogy az összecsapásban négy orosz rendőr meghalt, 39-en pedig eltűntek - írta a Reuters.

(Magyar Hirlap)