Az izraeliek szerint per nélkül kell az államfőnek távoznia posztjáról

Izraelben a közvélemény és az újságírók többsége szerint is a csalással és a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Ezer Weizman államfőnek le kell mondania tisztségéről, de anélkül hogy vádat emelnének ellene. Az elnökről ugyanis kiderült: évekkel ezelőtt több részletben 450 ezer dollárt fogadott el egy francia üzletembertől.

A rendőrség csütörtökön nyilvánosságra hozta a Weizman ellen lefolytatott vizsgálat eredményét. Ezután a Jediót Ahronót című izraeli napilap közvélemény-kutatást készített, és az a pénteki számban megjelent. E szerint az izraeli lakosság 56 százaléka úgy véli, az államfőnek távoznia kell, 43 százalék szerint nem kell, 1 százalék pedig nem válaszolt. A lap a felmérést 509 ember körében végezte, a hibahatár 4,5 százalék.

A sajtó szintén támadásba lendült. A Maariv című lap szerkesztőségi cikkében leszögezi: Weizman "nem méltó az államfői posztra". Az angol nyelvű Jerusalem Post szintén követelte az államfő lemondását. "Soha nem késő megmenteni a nemzetet attól, hogy egy erkölcsileg nyomorék elnök álljon az élén" - írta az újság.

A három hónapig tartó vizsgálat lezárása után a rendőrség olyan javaslatot nyújtott be az ügyészségnek, hogy ne emeljen vádat Weizman ellen, mert nem találtak elegendő terhelő bizonyítékot, noha bűnösnek találják csalásban és a hatalommal való visszaélésben, de ezek a bűncselekmények elévültek.

Mint korábban ismertté vált, Weizman éveken át pénzadományokat fogadott el Edouard Saroussi milliárdos francia üzletembertől, összesen 450 ezer dollár értékben. Az ügyészségnek döntenie kell arról, hogy elfogadja-e a rendőrség ajánlását, vagy vád alá helyezi Weizmant. (Általában el szokták fogadni a rendőrség ajánlását.)

Weizman úgy nyilatkozott: megkönnyebbülve veszi tudomásul, hogy befejeződött a vizsgálat, és hogy a rendőrség lezártnak tekinti az ügyet.

A vizsgálat eredményének hatására a parlamenti képviselők többsége szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy Weizmannak távoznia kell hivatalából. A legtöbb hírmagyarázó szerint az államfő egy-két hónapon belül egészségi okokra hivatkozva le fog mondani.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)