A szavazóhelyiségekből távozók válaszai alapján Eduard Sevardnadze eddigi államfő nyerte meg vasárnap a grúziai elnökválasztást. Legfőbb ellenfele, Dzsumber Patiasvili elismerte vereségét, ugyanakkor a választási törvény és más jogszabályok súlyos megsértésével vádolta Sevardnadze hatalmon lévő pártját.

A Gorda szociológiai kutató intézet exit poll felmérése szerint a szavazók több mint 60 százaléka Sevardnadzéra voksolt, s így - feltételezhetően - már az első fordulóban győzelmet arat. Dzsumber Patiasvili - aki a Grúz Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára volt a szovjet korszakban - az exit poll szerint a voksok 25 százalékát kapta.

A Mihail Gorbacsov szovjet elnök külügyminisztereként ismertté vált, jelenleg 72 éves Sevardnadzét elemzők már előzetesen is a választás esélyesének tartották. Az első hivatalos eredmények az éjjel várhatók.

Patiasvili elmondta: "a felmérés eredményéből ítélve" elvesztette a választást. Ugyanakkor kijelentette, hogy a hatalmon lévő Grúziai Állampolgári Szövetség törvénysértései közepette esélye sem lehetett a győzelemre. Patiasvili azt állította: a hatóságok "a szavazás szabályainak megsértésével és a tények meghamisításával a szükséges eredmény elérésére törekedtek".

(MTI)