Az orosz törvényhozás alsóháza szerdán úgy döntött, hogy mindaddig felfüggeszti együttműködését az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésével, amíg az nem vonja vissza az Oroszországgal szemben hozott megkülönböztető intézkedéseit. Ugyanakkor a duma képviselői is elítélik a csecsenföldi emberi jogok megsértését, azonban úgy vélik, nem a gerillák ellen harcoló országot kellene ezért szankciókkal büntetni.

A duma képviselői elsöprő többséggel, 374 szavazattal 21 ellenében elfogadták, hogy felfüggeszti együttműködését az Európa Tanács parlamenti közgyűlésével.

Az egységes képviselői akarat válasz az ET parlamenti közgyűlésének múlt csütörtöki döntésére, amellyel a testület - Oroszország csecsenföldi jogsértéseinek szankciójaként - megvonta az orosz küldöttek szavazati jogát, egyben felkérte a páneurópai szervezet végrehajtó testületét, a miniszterek tanácsát, hogy kezdje meg az eljárást Oroszország ET-képviseleti jogának felfüggesztésére.

Az Állami Duma nyilatkozatának végszavazása, az esetleges szövegmódosítások után, este várható. Nyilatkozatukban a képviselők teljes támogatásukról biztosítják az orosz küldöttek Strasbourgban kifejtett álláspontját, és elfogadhatatlannak nevezik, hogy Oroszországgal a szankciók és diktátumok nyelvén tárgyaljanak, illetve jogait korlátozzák.

A nyilatkozat ugyanakkor megerősíti: az orosz törvényhozás alsóháza érdekelt a konstruktív párbeszéd és együttműködés folytatásában a közös célok, így a demokrácia megszilárdítása, a törvényesség biztosítása, az emberi jogok védelme, valamint a nemzetközi terrorizmus és a szeparatizmus elleni harc érdekében.

Az elfogadott szöveg szerint az orosz állami szervek gondosan figyelembe vették az ET parlamenti közgyűlésében január 27-én elfogadott ajánlásokat, és konkrét lépéseket tettek az orosz fél jó szándékának, nyitottságának és párbeszédre való készségének bizonyítására. "Ezzel együtt a Csecsen Köztársaságban uralkodó helyzet megvitatása az ET parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszakán megmutatta, hogy a közgyűlés tagjai közül sokan alábecsülik a terrorizmus veszélyeinek léptékét, egyoldalú információkra támaszkodnak, és csupán érzelmeikre hallgatnak" - hangzik a nyilatkozat.

A duma képviselői maguk is elítélik az emberi jogok megsértését a Csecsen Köztársaságban, s ragaszkodni fognak a jogsértések kivizsgálásához, a bűnösök felelősségre vonásához. "Ezzel együtt határozottan elutasítják azokat a próbálkozásokat, amelyek figyelmen kívül hagyják az elvi különbséget a terroristák és az ellenük harcolni kénytelen fegyveres erők cselekményei között" – olvasható a nyilatkozatban.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.06.)