Heves indulatokkal, felháborodott kivonulással kezdődött az Európai Unió Regionális Bizottságának ülése Brüsszelben az ülésen részt vevő karintiai tartományi főnök, Jörg Haider jelenléte miatt.

Ausztria európai uniós nagykövetsége előtt tüntetésre hívott a belgiumi antifasiszta szervezetek bizottsága. A tüntetésre alig százan jöttek el. A közeli utcákon szórólapok felhívására az autósok egy része dudálással tiltakozott Haider brüsszeli jelenléte miatt.

Az Európai Unió testületi ülésein merőben szokatlanok azok a tumultuózus jelenetek, amelyekkel a regionális bizottság ülése kezdődött Brüsszelben az Európai Parlament nagy üléstermében. Már az ülés előtt fotóriporterek és tv-kamerák hada várta a nagy eseményt, Jörg Haider karintiai tartományi főnök érkezését, aki az általa vezetett Osztrák Szabadságpárt kormányra kerülése óta először jelent meg ennek az EU-testületnek az ülésén.

A regionális bizottság előző ülése előtt Etterbeek brüsszeli kerület polgármestere nem kívánatos személynek nyilvánította az osztrák politikust, és tüntetések is szerveződtek jövetelére. Haider akkor nem feszítette tovább a húrt, lemondta részvételét. Haider a repülőtéren elkerülte a riportereket és a tüntetőket, mert egy másik járattal órákkal előbb érkezett, mint várták. Utána az ülésterem helyett először egy másik kisebb helyiségbe ment, és sajtóértekezletet tartott.

Elfogadhatatlannak nevezte az EU-országok kétoldalú kapcsolatainak befagyasztását Ausztriával. Nem támadta közvetlenül sem Belgiumot, sem Franciaországot, az országa elleni szankciók két élharcosát, de derűs mosollyal kifejtette, hogy ezek következtében legközelebb nem lesz szüksége választási hadjáratra otthon, anélkül is megválasztják.

Haider biztosította a belga újságírókat, hogy Belgiumban is vannak hívei. A terembe benyomuló helyhatósági képviselők hangosan bekiabált támadásaira nem válaszolt, de közölte, hogy nem mond le a regionális bizottságban viselt helyéről. Egyes helyhatósági képviselőket már ez a sajtóértekezlet is felbőszítette, s amikor a tudósítók távoztak a teremből, megkezdődött a napirendi csata.

Számos régió képviselője követelte, hogy a kitűzött napirend helyett az osztrák kormányról, illetve a Szabadságpárt kormányra kerüléséről nyissanak vitát. Mivel ez a javaslat nem kapott többséget, egy jó tucatnyi képviselő felháborodottan elhagyta a termet.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 11.)