Bill Clinton amerikai elnök és Ehud Barak izraeli kormányfő kedden a Fehér Házban megbeszélést folytatott a közel-keleti megbékélési folyamat helyzetéről, a tárgyalások meggyorsításának lehetőségeiről.

Az izraeli és a palesztin szakértők egy washingtoni légitámaszponton, a külvilágtól elzárt körülmények között jelenleg is egyeztetik a készülő keretmegállapodás tartalmát, amelynek elkészítési határideje - az előzetesen kitűzött határidő szerint - május 13. E keretmegállapodás alapján szeptember 13-ig kellene kidolgozni a teljes körű egyezményt, a kétoldalú viszony kérdéseit tisztázó, úgynevezett "végleges státus" ügyében. Egyelőre nincs minden részletre kiterjedő megegyezés sem az Izrael által végérvényesen átengedendő területek pontos nagyságát, sem a palesztin fennhatóság alatti területek jogállását (esetleges önálló palesztin állam létrehozását) illetően. Továbbá nincs megállapodás sem Jeruzsálem státusát, sem a zsidó telepek jövőjét, sem a palesztin menekültek sorsát érintően.

Clinton szeretné, ha még hivatali idejének lejárta (jövő év januárja) előtt pecsétet lehetne ütni az izraeli-palesztin békeegyezményre. Ennek érdekében a jövő hét csütörtökön Jasszer Arafat palesztin vezetőt fogadja Washingtonban. Az amerikai elnök elmondta az újságíróknak, hogy politikai akaratra van szükség a fennálló nézeteltérések áthidalásához. Támogatólag szólt Barak azon elhatározásáról, hogy július végéig kivonja Libanonból az izraeli csapatokat, ami az izraeli-szíriai békekötést is elősegíthetné. Barak elmondása szerint: számos elgondolása van arra, miként lehetne előrelendíteni az izraeli-palesztin megbékélést, de részletekről nem beszélt.

A találkozó napirendjére tűzték annak az amerikai-izraeli vitás kérdésnek a megtárgyalását is.amely a Kínának szánt légi radarrendszer Izrael részéről tervezett eladása miatt keletkezett. (Az izraeliek azt állítják: annyi saját átalakítást és fejlesztést hajtottak végre a rendszeren, hogy immár nem lehet amerikai hadfelszerelés továbbadásának minősíteni a tervezett ügyletet.)

(MTI)

Ajánló: