Elmaradt a 6 éves Elian és édesapja tervezett washingtoni találkozója. Elian nagymamájának testvére, Lazaro Gonzalez, aki befogadta Miamiban a fiút azt mondta: Elian nem akar Washingtonba utazni, hogy találkozzon apjával, és az akaratát tiszteletben tartják.


Fotó: Joe Skipper
Bár korábban Elian Miamiban élő rokonai megígérték, hogy egy semleges találkozóhelyen Juan Miguel Gonzalez beszélhet fiával, mégis elmaradt a találkozó. Pedig ez lett volna Elian tavaly novemberi hajótörése óta az első alkalom, hogy az apa láthatta volna fiát.

Lazaro Gonzalez, Elian nagymamájának testvére azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy mintegy 100 szimpatizáns virrasztott Miamiban lévő háza előtt azóta, hogy nyilvánosságra került a washingtoni találkozó. "Elian itt él. Azt mondta: nem megy Washingtonba" - szólt Lazaro Gonzalez a tömeghez.

Elian Miamiban élő rokonai azért küzdenek, hogy az Egyesült Államokban tartsák a kisfiút, míg az apa vissza akarja vinni őt Kubába.

Jorge Mas Santos, a Kubai Amerikaiak Nemzeti Alapítványának elnöke szerint a tervezett washingtoni találkozón jelen lett volna Eric Holder helyettes legfőbb államügyész és New Jersey demokrata szenátora, Robert Toricelli is. Az amerikai kormány ugyanis arra törekszik, hogy elősegítse a fiú átadását apjának.

A BBC forrásai szerint az Amerikai Bevándorlási és Honosítási Hivatal hamarosan levelet küld Elian rokonainak, amelyben felszólítják őket: adják át a fiút az apjának. A hivatal egyik munkatársa valószínűleg nemsokára fel is keresi a családot.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. április 11.)