Csiang Cö-min kínai államfő szerdán Izraelbe érkezett, ahol közölte, hogy Kína szeretne szerepet vállalni a közel-keleti békefolyamatban.

A távol-keleti ország államfője közleményben tudatta megérkezésekor: "Kína készen áll, hogy állandó erőfeszítésekkel könnyítse a békefolyamatot."

Peking és Izrael viszonyában jelentős szerepet játszanak a két ország közötti több millió dolláros fegyverüzletek. Izrael jelenleg olyan légtérellenőrző repülőgépet készül eladni Kínának, amelyet AWACS típusú, repülőgép-fedélzeti korai előrejelző és vezetési rendszerrel lát el.

Az Egyesült Államok nemrégiben aggodalmának adott hangot, és rosszallását fejezte ki a kínai-izraeli fegyverüzletekkel kapcsolatban. Washington figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy tervezett fegyvereladásával megváltoztatná az erőviszonyokat Kína és Tajvan között.

Amerikai illetékesek szerint egy ilyen lépés különösen veszélyes lehet, mert a közelmúltban lezajlott tajvani elnökválasztás nyomán amúgy is kiéleződött a feszültség Peking és Tajpej között.

Csiang Cö-min személyében először látogat kínai elnök Izraelbe.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 12.)