A kínai elnök, Csiang Cö-min személyében először lépett Izrael földjére kínai politikus. Az államfő szerdai érkezését háttérbe szorította az a Kína, Izrael és Amerika között zajló vita, mely szerint Izrael repülőgépeket és felszereléseket szállítana Pekingnek. Az eladások miatt Amerika segélyeinek felmondását helyezte kilátásba Izraellel szemben.

A kínai államfő, Csiang Cö-min hat napot tölt Izraelben, ezalatt látogatást tesz a palesztin hatóságok által felügyelt területeken és Egyiptomban is. Innen Törökországba, Görögországba és Dél-Afrikába utazik tovább.

A kínai államfő Jeruzsálemben találkozik Ezer Weizman izraeli elnökkel. Izrael Pekingbe akkreditált nagykövete szerint ez a mostani történelmi látogatás rendezheti a két ország közötti kapcsolatot 8 évvel azután, hogy Izrael és Kína megerősítette diplomáciai viszonyát.

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) korábban aggodalmának adott hangot, amiért Izrael harci eszközöket adott el a pekingi vezetésnek, ezzel felborítva a Kína és Tajvan közötti egyensúlyt. Izrael elutasította a megállapodás felmondását, mondván, csak védelmi technológia cserélt gazdát.

A kínai államfő Izraelbe történő érkezése előtt David Levy izraeli külügyminiszter kijelentette, hogy országa nem kívánja kivívni az USA haragját, de saját érdekeinek megfelelően cselekszik.

A kínai politikus tárgyalásai során nagy valószínűséggel felmerül majd az izraeli állami tulajdonban lévő Israel Aircraft Industriesban készített és körülbelül 250 millió dollár értékű repülőgépek eladásának kérdése is.

Izraeli hírek szerint Peking két olyan gépet szeretne megvásárolni, amelyek 60 célpontot képesek egyszerre felismerni.

Az elmúlt héten az amerikai Külföldi Segélyek Bizottságának szóvivője figyelmeztette Izraelt, hogy a gépeladások miatt Amerika esetleg nem fogja segélyekkel támogatni az országot.

Ajánló:

Minden, amit a katonai repülőkről tudni érdemes. (angolul)