A vallási indíttatású merénylet halálos áldozatainak számáról ellentmondó hírek érkeztek, de legkevesebb 11 halottja és több mint 20 sérültje van. Feltételezések szerint az elkövetők a rivális muzulmán vallási csoport tagjai.

Pakisztánban fegyveresek rontottak be egy muzulmánok által rendezett szertartásra, és rálőttek az imádkozó emberekre. Az utóbbi év legsúlyosabb vallási indíttatású merényletének több mint 20 sérültje van. Ellentétes hírek érkeztek azonban arról, pontosan hány ember vesztette életét. Rendőrségi forrás 11 halottat említ, a Sia csoport vezetői viszont 15 halottról számoltak be. A BBC híradása szerint a halottak között öt gyermek van.

A szertartást a Sia muzulmán csoport egy kisvárosban tartotta, körülbelül 150 kilométerre Pakisztán fővárosától, Iszlámábádtól. Az elkövetők automata fegyverekkel és gránátokkal támadtak a tömegre. Egyelőre nincs gyanúsítottja a merényletnek, de a szertartás egyik résztvevője a rivális muzulmán csoportot, a Szunnit okolja.

A Shia muzulmán politika csoport vezetője, Szajed Mazsar Gajlani, arra kérte a hadsereget, hogy sürgősen tartóztassák le az elkövetőket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vallásos szertartásokat látogatók nem érezhetik magukat biztonságban, amíg a tettesek szabadlábon vannak. Pakisztán katonai vezetője, Pervez Musarraf tábornok felszólította a Szunni és a Sia csoportot, hogy vessenek véget a szekták közti erőszaknak

A merénylet előzménye, hogy múlt héten megöltek egy prominens Sia-vezetőt, Wagar Husszain Naqvit. A támadás során az áldozat fia és sofőrje is életét vesztette.

Ajánló: