Petre Roman román külügyminiszter szerint a jelenlegi politikai környezet nem kedvez a tervezett csíkszeredai magyar konzulátus megnyitásához.

A román diplomácia vezetője sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy míg a csíkszeredai konzulátus megnyitása nem időszerű, az az elképzelés jó, hogy Konstancán nyissanak magyar konzulátust, mivel ez a város "nagy gazdasági lehetőségekkel rendelkezik".

A román külügyminiszter bejelentése alig egy hónappal azután hangzott el, hogy Mugur Isarescu román és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten elvi egyetértésre jutott a csíkszeredai és a konstancai magyar főkonzulátus megnyitásáról.

Magyarország már korábban felvetette, hogy kölcsönösségi alapon bővíteni kellene a két országban a magyar, illetve a román diplomáciai képviseletek számát. Magyar részről Csíkszeredában kívántak főkonzulátust nyitni.

A konstancai magyar főkonzulátus megnyitásának gondolata a román ellenjavaslat volt. Magyarország már 1999. áprilisában tiszteletbeli konzulátust nyitott a Fekete-tengeri kikötővárosban.

(MTI)