Mintegy tízezer albán emlékezett meg vasárnap az észak-albánia Kukesben arról, hogy egy évvel ezelőtt koszovói albánok százezrei menekültek Albániába a jugoszláv fegyveres erők atrocitásai elől.

A település sportpályáján összegyűlt emberek albán zászlókat lengettek, valamint a békét éltető és a háborút ellenző jelszavakat tartalmazó plakátokat emeltek magasba.

Koszovó különböző településeiről buszokkal és személyautókkal még szombaton indultak útnak a megemlékezésen részt venni szándékozó albánok. Több mint háromezer koszovói albán - közülük mintegy kétezer az észak-koszovói Kosovska Mitrovicából -, utazott Kukesbe.

A koszovói albánok vasárnap kora délután lépték át a határt Morinánál, ahol a nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) kötelékében szolgáló német csapatok egykedvűen, a személyazonossági iratok ellenőrzése nélkül engedték át a tömeget.

A mindössze 15 ezer lakosú Kukest 1999 tavaszán rohamozta meg több mint 450 ezer koszovói albán. A menekültek nagy részét később több más albán településen szállásozták el. Az albán kormány Nobel-békedíjra jelölte Kukest azért, mert egymagában több mint százezer koszovói albánt fogadott be.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása