Pristinában hétfőn agyonlőtték Besim Malát, a Koszovói Védelmi Hadtest (TMK) egyik magas rangú tisztjét.

Mala korábban - "Murizi" parancsnok néven - a szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik gerillavezére volt. Az UCK 1998 februárjától tavaly júniusig fegyveres összecsapásokat vívott a jugoszláv biztonsági erőkkel a szerbiai tartományban, s tavaly őszi átalakításával jött létre a "polgári" védelmi hadtest.

Malával hétfő délután, egy pristinai étteremben végzett egy ismeretlen támadó. A lövöldözésben a Beta belgrádi hírügynökség szerint összesen két személy sebesült meg, akiket kórházba szállítottak. ENSZ-források később azt közölték, hogy az egyik sebesült állapota válságos.

A TMK parancsnoksága a gyilkosság mielőbbi felderítését és az elkövetők felelősségre vonását követelte az illetékes (nemzetközi) szervektől. A TMK közleményét ismertető belgrádi jelentésekből nem derül ki, hogy a hadtest törzse minek tulajdonítja a gyilkosságot.

Az egykori UCK vezérkara az elmúlt időben több csoportra bomlott fel, egyes volt gerillavezérek önálló párt alapításába fogtak. Sajtójelentések ugyanakkor a koszovói albán szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak egyes volt gerillaparancsnokokat.

Megfigyelők ezért nem zárják ki, hogy talán Mala is hasonló leszámolás áldozata lehet, bár esetleges ez irányú tevékenységéről a belgrádi sajtó az elmúlt időben nemigen számolt be.

(MTI)